Värikallio - Hossan kalliomaalaukset

Kaksi retkeilijää kävelee metalliverkosta tehdyllä kävelysillalla, joka on tehty järven rannalla olevan kallioseinämän äärelle. Kaksi ihmistä taustalla.

Hossan kansallispuiston Värikallion maalausten sarja on Suomen suurimpia esihistoriallisia kalliomaalauksia. Somerjärvestä nousevan kiviseinämän kuvat on maalattu kivikaudella, noin 3500 - 4500 vuotta sitten. 

#värikallio #hossanvärikallio

Värikallio - kertomuksia tuhansien vuosien takaa

Sijainti: Kainuu, Suomussalmi, Hossan kansallispuisto

Saapuminen: Autolla. Kohteeseen ei pääse julkisilla kulkuvälineillä.

Vieraile: Värikallioon voi tutustua ympäri vuoden ja kohteeseen tutustuminen on maksutonta. Kohteella ei ole henkilökuntaa eikä talvikunnossapitoa.

Tekemistä ja näkemistä: Hossan kalliomaalaukset sijaitsevat jo muinoin käytetyn vesireitin varrella. Värikallion maalaukset poikkeavat muista Suomen muinaismaalauksista. Pieniä, tikkumaisia hirvikuvioita ei juuri tunneta muualla. Myös ihmishahmo kolmionmuotoisine kasvoineen, johon on merkitty silmät ja nenä, on omalaatuinen.

Palvelut: Kävelysilta ja katselulava vievät kalliomaalauksille. Somerjärvellä on keittokatos, nuotiokehä, liiteri ja kuivakäymälä. Lähimmät kahvilat ovat Julma-Ölkyllä (avoinna kesäisin) ja Hossan luontokeskuksessa.

Soveltuvuus: Perheille, ryhmille. Värikallioille pääsee vesiretkeilyreittiä myöten.

Kulkureittejä ja metsästysmagiaa

Kalliomaalauksia pystysuuntaisessa kallioseinämässä.

Hossa oli jo muinoin vesireittien solmukohta. Reitit ulottuivat lännessä aina Pohjanlahdelle ja idässä Vienanmerelle asti. Värikallion kuvilla onkin mahdollisesti viitoitettu kulkureittiä tai kuvattu tapahtumia. Suomesta löydetyt maalauskalliot sijaitsevat yleisesti suurten vesireittien varrella. Värikalliolla, kuten useilla muillakin maalauskallioilla, kaiku kuuluu vahvana.

Useimmiten kalliomaalausten kuvat yhdistetään metsästysmagiaan. Maalauskalliot ovat voineet olla myös shamanismiin liittyviä palvontapaikkoja.

Värikallion kallion pinnasta on tunnistettu 61 erillistä kuviota, jotka liittyvät metsästykseen ja shamanismiin. On harvinaista, ettei Värikalliosta ole tavattu venekuvia. Ne on maalattu veneestä tai jäältä. Maalauksilla on mahdollisesti viitoitettu reittiä tai kuvattu tapahtumia. Värikallion kalliomaalaukset löydettiin virallisesti vuonna 1977.

Hossan maalauksissa toistuu sarvipäinen tai eläimeksi pukeutunut ihmishahmo, joka saattaa esittää noitaa tai shamaania, sillä sarvipäähine on kuulunut noidan virkapukuun ainakin myöhemmin arktisilla metsästyskansoilla. Kuvia on voitu tehdä myös hedelmällisyyden takaamiseksi. Suomen esihistoriallisia kalliomaalauksia tutkineen Pekka Kivikkään mukaan monet Värikallion ihmishahmoista olisivat naisia, jotkut synnyttämässä.

Suomessa tavatut kivikautiset kuvat on maalattu, kallioon kaiverrettuja piirroksia ei maastamme tunneta. Väriaineena on käytetty puna- ja keltamultaa, jota on saatu kuumentamalla rautapitoista savea. Seosaineena on käytetty verta, rasvaa tai munankeltuaista.

Aukioloajat ja saavutettavuus

  • Värikallioille pääsee läpi vuoden.
  • Maalauksille on vapaa pääsy, ryhmien teemaopastukset ovat maksullisia.
  • Värikalliolla ei ole henkilökuntaa.
  • Kesällä maalauksille pääsee polkua pitkin. Kallioseinämälle johtaa teräksestä tehty kulkusilta ja kalliomaalausten edustalla on teräksinen katselutasanne.
  • Talvella kalliolle johtaa erämaareitti (avoinna tammikuu-huhtikuu), myös moottorikelkkareitti sivuaa aluetta.

Yhteystiedot

Lisätietoja kohteesta saa Hossan luontokeskuksesta.

Kulkuyhteydet

Värikallion maalaukset sijaitsevat Hossan kansallispuistossa, Somerjärvellä.

Autolla

  • Jatketaan Hossan luontokeskuksesta ajamalla Jatkonsalmentietä noin 3 km, jonka jälkeen käännytään Pistonlehdontielle. Ajetaan noin 6 km ja käännytään oikealle Lihapyörteen pysäköintipaikalle johtavalle tielle (2 km). Pysäköintipaikalta lähtee Värikallion kaarros -niminen ympyräreitti, kokonaispituus 8 km. Talvella pysäköintialueelta lähtee erämaareitti, jonka kokonaispituus on 6 km. 

Julkiset kulkuyhteydet

  • Värikalliolle ei pääse julkisilla kulkuneuvoilla. Lähin pysäkki on Hossan luontokeskuksella, josta matkaa kalliomaalauksille on polkua pitkin noin 20 km (yhteen suuntaan).

Kartat

Palvelut

Jätehuolto

  • Maatuvat jätteet laitetaan käymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Tapahtumat, ajankohtaista

Reitit ja palvelut

Värikallion polku

  • Värikalliolle johtava noin 8 kilometrin pituinen ympyräreitti "Värikallion kaarros" lähtee Lihapyörteen pysäköintipaikalta. Lue lisää Värikallion polusta.

Yhdyspolku Julma-Ölkystä

  • Julma-Ölkyn pysäköintipaikalta lähtee noin 2 kilometrin pituinen yhdyspolku, joka yhtyy Värikallion ympyräreitin pohjoisen puoleiseen polkuun.

Vesiretkeilyreitti

  • Värikallioille pääsee vesiretkeilyreittiä myöten. Melomisen voi aloittaa Julma-Ölkyn vesillelaskupaikalta.
    • Melotaan noin 2 km etelään Ala-Ölkyn laavulle
    • Melotaan laavun ohi vastavirtaan noin 500 metriä ja vedetään 0,5 km perattua uomaa pitkin.
    • Rantautumispaikalta johtaa polku Värikalliolle menevälle, viitoitetulle polku-uralle.
  • Vesillelaskupaikka myös Somerjärvellä Isosaaren itäpuolella, josta on meloen matkaa Värikalliolle noin 3,5 km. Lisätietoja Julma-Ölkky - Somer - Hossa -vesiretkeilyreitistä.

Erämaareitti

  • Lihapyörteen pysäköintipaikalta lähtevä erämaareitti käy Värikalliolla. Erämaareitti on käytettävissä tammikuusta huhtikuun loppuun ja sen konaispituus on 6 km. Reittiä pitkin voi kävellä, lumikenkäillä, hiihtää ja ajaa fatbikella.

Värikallion keittokatos

  • Värikalliolla on keittokatos, nuotiokehä, liiteri ja kuivakäymälä. 

Kahvila- ja ravintolapalvelut

Koululaisryhmien palvelut

  • Hossan luontokeskus palvelee koululaisryhmiä. Sieltä voi tiedustella lisätietoja muun muassa ohjelmapalveluista.

Esteettömät palvelut

  • Värikalliolla ei ole esteettömiä palveluita.

Aluetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/varikallio

Asiakaspalvelu

Hossan luontokeskus
Puh. 0206 39 6041 (0,00€/min + pvm/mpm), 040 751 7221
hossa(at)metsa.fi

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Värikallion kartan Retkikartta.fi:ssä.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää