Urho Kekkosen kansallispuiston talvireitit
Urho Kekkosen kansallispuiston talvireitit
Reittien lähtöpisteet
- Urho Kekkosen kansallispuiston lähtöportti, Lutontie 10-12, Saariselkä (Inari). Koordinaatit: WGS84 lat:68° 25.0989' ja lon: 27° 25.6173'
- Kiilopään lähtöportti, Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä. Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 20.7882' lon: 27° 27.7299'
- Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11 B, 99695 Tankavaara (Sodankylä). Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279'
Hiihtoladut
Urho Kekkosen kansallispuiston Saariselän, Kiilopään ja Kakslauttasen läheisyydessä hiihtäjä pääsee päiväretkillä ulkoilemaan hoidetulla latuverkostolla. Hoidettua latua on alueella noin 200 km:n pituudelta, josta 70 km on UK-puistossa. Latuverkosto on kattavimmillaan kevättalvella, kun lunta on eniten.
- Latuja huoltaa matkailuyrittäjien ylläpitämä Saariselän hoito-osuuskunta (saariselkatrails.fi).
- Reaaliaikainen latutilanne (infogis.fi/saariselka).
Talvipolut
Mikä sen mukavampaa kuin lumisessa metsässä pyöräily tai kävely pitkin huollettuja talvipolkuja. Talvipolulle suunnatessa pitää muistaa varustautua hyvin. Pyörällä pääsee toisinaan nopeasti kauas, eikä puhelimen kuuluvuus ole aina taattu. Pakkaa siis mukaan tarpeeksi lämmintä vaatetta, täyteen ladattu puhelin, kartta, eväitä ja juotavaa.
Saariselän ja Kiilopään alueella on 55 km merkittyjä ja huollettuja talvipolkuja. Reiteillä saa liikkua jalan, lumikengin, hiihtäen, pyörällä ja koiran kanssa. Latu-urilla pyöräily ja kävely on kielletty.
Talvipolut kunnostettaan moottorikelkalla ja lanalla. Talvipolkureitistön ja ajankohtaisen huoltotilanteen voi tarkistaa reittien ylläpitäjän sivuilta.
Talvipolkuihin lukeutuu myös Aurorapolku Saariselän kupeessa. Reitti on pituudeltaa 2,1 km, ja se huolletaan auraamalla.
- Aurorapolku reittikuvaus (pdf, 2 Mt, julkaisut.metsa.fi). Lue tarina: Aurorassa pohjoisen luontoa tarkkaillen.
Maastoon merkityillä lumikenkäreiteillä on turvallista ja antoisaa retkeillä. Lumikengillä kuljettaessa matka etenee yleensä verkkaisesti, hitaammin kuin hiihtoladulla. Samalla voi herkistyä hiljaisen talviluonnon tarkkailuun. Talvinen luonto ei ole kuollutta. Jäljet ja jätökset hangella kertovat talvipäivä tapahtumista. Niitä tutkimalla retkeilijä voi tehdä omat johtopäätöksensä, mikä tai kuka kulloinkin on liikkunut, ruokaillut tai nukkunut.
Tankavaaran luontopoluilla, Saariselän Iisakkipään reitillä ja Kiilopään Poro-, Kiiruna- ja Vasapoluilla retkeilijää opastavat infotaulut, jotka kertovat paikallisesta luonnosta ja kulttuurista valitun teeman mukaisesti. Lumikenkäreitit noudattelevat kesäaikaista polkua.
Urpiaislenkki, 1 km, rengasreitti
Urpiaislenkkiä ei ole pohjustettu ja lumisateen jälkeen se voi olla täysin koskematon. Urpiaislenkki ajetaan satunnaisesti moottorikelkalla. Pehmeässä hangessa kulkeminen lumikengillä voi olla haastavaa, talvipyöräilyyn Urpiaislenkki ei sovellu paksun lumipeitteen aikana.
Polulle ei ole tehty virallista vaativuusluokitusta, mutta polulla ei ole suuria korkeuseroja.
Kulkuaika noin 1 h
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään.
Lähtöpiste
Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11 99695 Tankavaara (retkikartta.fi).
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m
Retkeilyrakenteet
Reitillä ei ole retkeilyrakenteita.
Nähtävää
Urpiaislenkki vie suoraan pohjoiseen havumetsään. Alkupuolella kapealatvainen ja -oksainen siperiankuusi on valtapuulaji, loppupäässä valtapuulajina on mänty. Tykkylumen aikaan Urpiaislenkki lumoaa kauneudellaan.
Vuoden kylmimpään ja pimeimpään aikaankin Tankavaaran kuusikossa on elämää. Lumisateen jälkeen polku voi olla hidas kulkea, mutta samalla sieltä voi löytyä tuoreita jälkiä ja jätöksiä. Metso, koppelo tai riekko voi jättää jälkikuvionsa hangelle. Tiaiset ja kuukkeli voivat näyttäytyä. Pohjantikka viihtyy kuusivaltaisisssa metsissä, joten sen naputuksen voi kuulla myös Tankavaaran Urpiaislenkillä.
Reittikuvaus
Reittimerkintä: Urpiaislenkki on merkitty vihreillä käpymerkeillä vihreisiin puutolppiin.
Alkumatkasta myös kolme muuta Tankavaaran luontopolkua kulkee samaa reittiä ja ne on merkitty erivärisin käpymerkein. Urpiaislenkillä ei ole juurikaan korkeuseroja.
Huomioitavaa
Reittiä ei pohjusteta ja reitti voi olla upottava.
Koppelolenkki, 3 km, rengasreitti
Koppelolenkkiä ei ole pohjustettu ja lumisateen jälkeen se voi olla täysin koskematon. Pehmeässä hangessa kulkeminen lumikengillä voi olla haastavaa. Syvimmät lumikinokset ovat kuusikossa. Koppelolenkki ajetaan satunnaisesti moottorikelkalla. Talvipyöräilyyn Koppelolenkki ei sovellu paksun lumipeitteen aikana.
Polulle ei ole tehty virallista vaativuusluokitusta. Polku nousee loivasti käyden Pikku-Tankavaaran alarinteellä.
Kulkuaika 2-3 h
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään.
Lähtöpiste
Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11, 99695 Tankavaara (retkikartta.fi).
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m
Retkeilyrakenteet
Noin puolivälissä reittiä, Hopiaojan varressa on kota, tulentekopaikka, kuivakäymälä ja liiteri.
Nähtävää
Koppelolenkki vie sinut hiljaisiin kynttiläkuusikoihin. Alkumatkasta polku kulkee tuoreessa kangasmetsässä. Tankavaaran kuusikossa voi hyvinkin vuotella polun nimikkolinnun jälkiä. Onnekas voi myös tavata hangella tepastelevan ruskeankirjavan koppelon. Ojanvarsi on riekon elinympäristöä. Jos riekon päkättävää naurua ei kuulekaan, voi nähdä sen jälkikuvion kulkemassa koivulta koivulle, pajulta pajulle. Luontohavaintojen joukkoon voi hyvin kuulua myös oravan, ketun, poron ja nisäkäsmaailman pienimpien edustajien, myyrien jättämiä jälkiä ja jätöksiä.
Reittikuvaus
Reittimerkintä: Koppelolenkki on merkitty sinisillä käpymerkeillä vihreisiin puutolppiin .
Alkumatkasta myös kolme muuta Tankavaaran luontopolkua kulkee samaa matkaa ja ne on merkitty erivärisin käpymerkein. Noin kilometrin jälkeen Koppelolenkki kääntyy kohden Pikku-Tankavaaran alarinteitä. Sieltä polku laskeutuu loivasti kohden taukopaikkaa, jossa voi juoda kahvit lautakodassa säältä suojassa.
Huomioitavaa
Reitti on kuljettavissa talviaikaan lumikengillä. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa, mutta sitä ajetaan satunnaisesti moottorikelkalla.
Kuukkelilenkki, 5 km, rengasreitti
Kuukkelilenkki, 5 km, rengasreitti
Kuukkelilenkillä voi retkeillä lumikengillä, mutta siellä ei ole talvikunnossapitoa. Ohuen lumipeitteen aikaan kulkeminen lumikengillä onnistuu hyvin, vahvemman lumipeitteen aikaan lumikenkäily voi olla rankkaa / vaativaa. Talvipyöräilyyn Kuukkelilenkki ei sovellu.
Kulkuaika 3-4 h
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään.
Lähtöpiste
Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11, 99695 Tankavaara (retkikartta.fi).
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m
Retkeilyrakenteet
Pikku-Tankavaaran laella on näköalatorni, jolla ei ole talvikunnossapitoa. Kuukkelilenkin loppupäässä Hopiaojan varressa on kota, tulentekopaikka, kuivakäymälä ja liiteri. Polun varrella on opastetauluja kertomassa alueen luonnosta. Alkumatkasta noi 1,5 km matkalla opastetaulut kertovat myös toisen maailmansodan aikaisesta historiasta.
Nähtävää
Pikku-Tankavaaran laelta avautuu upeat näkymät Sompion luonnonpuiston Nattastuntureille sekä Urho Kekkosen kansallispuiston laajalle tunturialueelle. Polun varren opastetaulut kertovat alueen luonnosta ja toisen maailmansodan aikaisesta historiasta. Reitin alkupäässä on nähtävissä toisen maailmansodan aikaisen saksalaisen Schutzwall-puolustusaseman jäänteitä. Maanpinnalle on rakennettu jäljennös toisen maailmansodan aikaisesta korsusta, joka on nähtävissä myös talviaikaan ainakin osittain.
Reittikuvaus
Reittimerkintä: Kuukkelilenkki on merkitty oransseilla käpymerkeillä vihreisiin puutolppiin .
Kuukkelilenkki kuljettaa retkeilijän Tankavaaran alueen luonnonpiirteiden lävitse. Reitin alkuosa on yhteinen kahden lyhyemmän luontopolun kanssa ja se kulkee kuusivaltaisessa sekametsässä. Erottuaan Koppelolenkistä Kuukkelilenkki aloittaa noin 1,5 kilometrin loivahkon nousun kohden Pikku-Tankavaaran huipulle. Sieltä avautuvat upeat maisemat Urho Kekkosen kansallispuistoon, Nattasten tunturijonoon ja Hammastunturin erämaahan. Pikku-Tankavaaralta laskeuduttaessa kuljetaan suoalueen laitaa Hopiaojan kodalle.
Huomioitavaa
Talvella reitin voi kulkea lumikengillä. Kuukkelilenkki ei sovellu talvipyöräilyyn.
Tankavaaran geologinen polku, 7 km, rengasreitti
Kuljettavissa ympäri vuoden, kesäisin patikointireittinä ja talvisin lumikenkäilyreittinä. Polulle ei ole tehty virallista vaativuusluokitusta, mutta polku on helppo, koska polulla ei ole suuria korkeuseroja. Geologista polkua ajetaan säännöllisesti moottorikelkalla, mutta se ei sovellu pyöräilyyn.
Kulkuaika 3-4 h
Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään.
Lähtöpiste
Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11, 99695 Tankavaara (retkikartta.fi).
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m
Retkeilyrakenteet
Noin puolivälissä reittiä on laavu, liiteri ja kuivakäymälä tunnelmallisen Koiranjuomalammen rannalla. Hopiaojan varressa on kota, tulentekopaikka, kuivakäymälä ja liiteri.
Nähtävää
Polun varrella on alueen geologiasta kertovia opastetauluja.
Reittikuvaus
Reittimerkintä: Kuukkelipolku on merkitty harmailla käpymerkeillä vihreisiin puutolppiin .
Tankavaaran P-paikalta kuljetaan polun lähtöportille, joka on Sompio-talon pihalla (ent. luontokeskus). Geologinen polku alkaa portilta, jonne Tankavaaran muut luontopolut päättyvät. Alkumatka kuljetaankin muiden luontopolkujen uraa ”väärään suuntaan” kunnes Geologinen polku erkanee muista ja kääntyy vasemmalle. Geologisen polun puolivälissä on tunnelmallinen taukopaikka Koiranjuomalammen rannalla. Laavun jälkeen polku kulkee kohti Jorpulipään rinnettä, kunnes kääntyy oikealle ja laskeutuu suomaisemiin. Polun loppuosa on yhteinen Kuukkelilenkin kanssa.
Huomioitavaa
Polku voidaan kulkea talvella lumikengillä. Polku ei sovellu talvipyöräilyyn.