Torpparintaipaleen vaativuus ja vinkit


Torpparintaipaleen vaellukseen kannattaa valmistautua ennakkoon tutustumalla reittiselostukseen ja hankkimalla esimerkiksi Syötteen kansallispuiston kartan ja selailemalla karttaesitteitä. Reitti on kuljettavissa turvallisesti vain sulan maan aikana. Tarkasta ajantasaiset olosuhteet aina ennen reitille lähtemistä.

Maaston vaativuus

Korkeuserojen takia Torpparintaival on vaativa reitti. Reitillä on nousuja ja jyrkkiä alamäkiä sekä paikoitellen kiviä ja juuria, jotka tekevät polusta epätasaisen. Reitillä on pitkoksia ja siltoja, jotka auttavat kosteiden paikkojen, purojen ja jokien ylittämisessä. Osa pitkostuksista on huonokuntoisia. Torpparintaival on kuljettavissa lumettomaan aikaan.

Reitin kulkemiseen riittää hyvä peruskunto, kartanlukutaito ja auttavat erätaidot. Myös vaellussauvoista on apua. Syötteen kansallispuistossa on myös muitalyhyitä helppokulkuisia reittejä.

Maastoon keltaisin ja sinisin maalimerkein sekä viitoin merkittyä reittiä on helppo seurata, mutta Syötteen retkeily- ja palvelukartta sekä kompassi on turvallisuuden vuoksi syytä pitää mukana.

Torpparintaipaleen reitti ei ole esteetön maaston korkeusvaihteluiden vuoksi.

Vaelluksen kesto

Suuret korkeuserot, jyrkät rinteet ja juurakkoiset reittiosuudet tekevät reitistä tavallista vaativamman ja keskimääräinen etenemisvauhti on vain 1,5-2 km tunnissa. Painavan rinkan kantaminen rinteillä on hidasta. Päivämatkoja suunnitellessasi arvioi soveltuva etenemisvauhti kuntosi mukaan. Valitse reitti tai osuudet reitistä vaellukseen käytettävissä olevan ajan mukaan.

Tutustu ennen lähtöä kattavaan reittiselostukseen."Retkeilijä ylittämässä vesialuetta alkutalvesta. Hän kahlaa vedessä ja ottaa tukea ylhäällä vajereissa roikkuvasta köydestä.

Turvallisuus

Tarkasta ennen lähtöä

Reittimerkintä ja kartat

Torpparintaival on merkitty maastoon keltaisin ja sinisin maalimerkein. Karttoja voi ostaa myös Syötteen luontokeskuksesta. Torpparintaival on merkitty myös Retkikartta-palveluun.

Reitille soveltuvat muut maastokartat:

  • Syöte 1:50 000 kansallispuiston ja retkeilyalueen palvelut. Calazo 2021.
  • Syöte - Pudasjärvi / Taivalkoski - Kylmäluoma ulkoilukartta 1:50 000. (2008). Metsähallitus, Pudasjärven ja Taivalkosken kaupunki 2008.
  • Syötteen päiväreitit, reittiopas ja kartta. Metsähallitus.

Reitin aloitus- ja lopetuspisteet

Reitin suositeltavat aloitus- ja lopetuspisteet ovat Syötteen luontokeskus (osoite Erätie 1, 93280 Syöte) ja Ukonvaaran pysäköintialue (Karsikkoperäntie 1570, 93280 Syöte).

Jos saavut Syötteelle julkisilla liikennevälineillä, suosittelemme aloituspaikaksi Syötteen luontokeskusta. Tarkasta Syötteen kansallispuiston saapumisohjeet ja pysäköintimahdollisuudet.

Etäisyydet ja kulkuajat

Keskimääräinen kulkunopeus on maaston vaativuuden vuoksi vain noin 1,5-2 km tunnissa, joten aikaa reitille kannattaa varata reilusti. Etäisyyksiä on arvioitu esimerkiksi Syöte 1:50 000 kansallispuiston ja retkeilyalueen palvelut ja Syöte - Pudasjärvi / Taivalkoski - Kylmäluoma ulkoilukarttaan 1:50 000.

Tutustu ennen lähtöä kattavaan reittiselostukseen. Alle listatut etäisyydet ja kulkuajat ovat arvioita vaellusvarustuksessa kulkemiseen.

Ohjeellinen kulkuaika 33 km pohjoisesta etelään:

  • Ukonvaaran pysäköintialue - Rytitupa 6,1 km 2-3 tuntia
  • Rytitupa - Peuronlampi laavu 7,1 km 2-3 tuntia
  • Peuronlampi laavu - Lomaoja laavu 4 km 1-2 tuntia
  • Lomaoja laavu - Ahmakallio näkötorni 4,1 km 1-2 tuntia
  • Ahmakallio näkötorni - Ahmatupa 2,1 km 1 tunti
  • Ahmatupa - Ylpiätupa 3,1 km 1-2 tuntia
  • Ylpiätupa - Välitupa 3,3 km 1-2 tuntia
  • Välitupa - Annintupa 2 km 1 tunti
  • Annintupa - Syötteen luontokeskus 1,8 km 1 tunti

Juomavesi

  • Suunnittele vesihuolto kartan kanssa etukäteen, sillä reitin varrella vedenottopisteitä on vain harvakseltaan. Suosittelemme hanaveden pullottamista mukaan ennen lähtöä. Varaudu vaellukselle myös keitto- tai suodatusvälineillä.
  • Hanavettä saa keittämättä Syötteen luontokeskuksesta.
  • Reitillä olevien kaivojen ja lähteiden vesi suositellaan keitettäväksi. Myös pintavesi, kuten järvien, jokien ja purojen vedet, kannattaa aina keittää ennen juontia, sillä veden laatu vaihtelee alueittain. Kaivo-, lähde- ja pintavesien käyttö tapahtuu aina retkeilijän omalla vastuulla.
  • Lue retkeilyn juomavesivinkit retkeilyn ABC:sta.

Puusta rakennettu laavu vesistön rantamaisemassa.

Majoittuminen

  • Suunnittele yöpyminen kartan kanssa etukäteen. Halutessaan vaeltaja voi yöpyä lakanoiden välissä vaikka retken jokaisen yön. Rinkkaa voi keventää yöpymällä vuokratuvissa (eraluvat.fi) tai hyödyntämällä alueen majoituspalveluita.
  • Kansallispuiston alueella saa majoittua omilla majoitteilla vain merkityillä telttailualueilla. Samat säännöt koskevat myös riippumattoretkeilijöitä. Kansallispuiston ulkopuolelle jäävillä alueilla saa jokaisenoikeudella oleskella ja yöpyä tilapäisesti siellä, missä liikkuminenkin on sallittua.

Ruokailu

Saanko tehdä tulet?

Tulenteko ei ole jokaisenoikeus, joten tulta ei voi tehdä mihin tahansa. Tulenteko on sallittu ainoastaan merkityillä, virallisilla tulentekopaikoilla, jotka on merkitty tulisymboleilla myös karttoihin.

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti. Syötteen kansallispuiston alueella tulen saa tehdä maastopalovaroituksen aikana ainoastaan Torpparintaipaleen varrella sijaitsevilla autio- ja päivätuvilla. Myös hormillisia tulisijoja käyttäessä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta maastopalovaroituksen aikana.

Tutustu Torpparintaipaleen varrella oleviin tulentekopaikkoihin.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Lemmikit vaelluksella

Lemmikkieläinten kanssa kulkiessa kannattaa huomioida, että reitillä on jyrkkiä nousuja ja laskuja. Lemmikkieläimet tulee ehdottomasti pitää retkeillessä ja vaeltaessa aina kytkettyinä. Lemmikkieläimet ovat kytkettyinä tervetulleita myös Syötteen luontokeskukseen ja niitä voi tuoda Syötteen tupiin.

Hyödyllisiä linkkejä