Tiilikkajärven aktiviteetit
Rauhan rannoilta löydät hienot hiekkarannat ja historian jäljet. Nauti harjuista, rannoista, tupasvillaisista soista ja metsien huminasta vaikkapa patikoiden, hiihtäen tai meloen.
Joillakin kansallispuiston alueilla liikkuminen on rajoitettua osan vuotta. Tarkistathan asian ennen retkelle lähtöä.
Patikointi
Lähde patikkaretkelle Ylä-Savon kauniiseen luontoon. Kansallispuistossa on noin 27 km merkittyjä reittejä. Puiston suosituin retkeilyreitti, Uiton kierto -ympyräreitti (7 km), on helppokulkuinen ja kiertää Sammakko- ja Autiojärvet. Matkan varrella kuljet pitkospuita pitkin ja nautit kauniista maisemista. Voit poiketa myös Venäjänhiekalle ja Tiilikanaution torpalle. Helppokulkuinen Aution kierto -ympyräreitti (3,4 km) kulkee suomaisemissa ja on valtaosin pitkostettu. Lisäksi puiston itäisissä osissa Haravapuron polku (2,5 km / 4,5 km) ja Pumpulikirkon polku (2,4 km).
Hiihto, umpihankihiihto ja lumikenkäily
Tiilikkajärven kansallispuistoon on keväisin, jää- ja lumiolosuhteiden salliessa pohjustettu ja ajettu latu-urat hiihtolomaviikoille. Tarkasta latujen tilanne.
Hiihtoreitti muodostuu kahdesta perinteisen tyylin lenkistä (7 ja 17 km). Ladut alkavat Sammakkoniemen opastuspaikalta, ja eväitä nautitaan Uitonkämpän pihalla. Tiilikan hiihto on yleisölle avoin ja maksuton. Voit sivakoida myös maastossa avaamalla omat latusi luontoon.
Lumikenkäily on mainio tapa tutustua talviseen Tiilikkajärven kansallispuistoon. Koska lumikerros suojaa maastoa kulumiselta, voi lumikengillä kulkea huoletta myös merkittyjen polkujen ulkopuolella. Huomioi kuitenkin, että Tiilikkajärvellä ei ole erillisiä merkittyjä lumikenkäilyreittejä. Voit lumikenkäillä esimerkiksi merkittyjen latujen lähettyvillä, jolloin sinun on helpompi pysyä kartalla sijainnistasi.
Melonta
Tiilikkajärven upeista maisemista voi nauttia myös meloen ja soudellen. Järvellä ei ole laajoja selkiä eikä virtavesiä, joten aloittelijakin pääsee kokeilemaan melomista. Kanootin voi laskea vesille Sammakkotammen opastuspaikan luota tai Pohjoisniemen pysäköintialueelta, josta kanoottia täytyy kantaa järvelle pitkoksia pitkin noin 30 m. Lisäksi Uitonkämpällä ja Pohjoisniemessä on kanoottilaiturit. Harjualueen rajoitusosalla maihinnousu on sallittu vain paikoilla, jotka on merkitty maastoon ja puiston karttaan.
Jos touko-kesäkuussa on hyvä vesitilanne, meloen voi jatkaa matkaa Sammakkotammelta Tiilikanjoelle, joka johtaa toiselle kauniille järvelle, Älänteelle. Jokiosuuden pituus Tiilikanselälle on noin 36 km. Alun vauhdikkaiden pikkukoskien jälkeen Tiilikanjoki virtaa enimmäkseen kansallispuiston alueen ulkopuolella. Tiilikkajärvi onkin osa Koillis-Savon Tiilikka–Älänne-melontareittiä (70 km), jolla voi tehdä myös pitkiä erävaelluksia meloen.
Muut aktiviteetit
- Geokätköily: Tutustu Tiilikkajärven luontoon geokätköjä etsien.
- Kalastus:
-
Onkia ja pilkkiä voi jokaisenoikeudella.
-
Rannoilta tapahtuva onginta ja viehekalastus ovat kuitenkin kielletty Pohjoisniemen ja Venäjänhiekan rantojen rajoitusosilla.
-
-
Viehekalastusta varten pitää 18-69 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi). Jos kalastat useammalla kuin yhdellä vavalla tarvitset lisäksi Metsähallituksen Etelä-Suomen vapaluvan nro 7413 (eraluvat.fi).
-
Rannoilta tapahtuva onginta ja viehekalastus ovat kuitenkin kielletty Pohjoisniemen ja Venäjänhiekan rantojen rajoitusosilla.
-
Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi).
-
-
Tiilikkajärvessä pyydyskalastus on sallittu vain Rautavaaran kunnan asukkaille. Pyydyskalastukseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi Metsähallituksen Ylä-Karjalan / Ylä-Savon pyydysluvan nro 7001 (eraluvat.fi). Luvat ovat voi ostaa palvelunumerosta 020 69 2424.
- Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!
-
- Marjastus ja sienestys: Täytä sankosi lakoilla ja mustikoilla!
- Nähtävyydet ja näköalat: Tiilikanaution torpan idyllinen pihapiiri on säilynyt 1920-luvun ulkoasussa. Sodasta ja rauhasta muistuttaa puolestaan Täyssinän rauhan (vuonna 1595) rajakivi Tiilikkajärvessä. Sammakkotammen pato ja uittomiesten kämppä (vuokratupa ryhmille) henkivät uittohistoriaa.
- Uinti: Pulahda uimaan tai istahda piknikille upeille, luonnon muovaamille hiekkarannoille, joista kuuluisin on Venäjänhiekka. Virallista uimarantaa ei kuitenkaan ole.
Tuikki-lehti
Kalastajien Tuikki-lehdessä (eraluvat.fi) on ajankohtaisia uutisia kalastuksesta, kalavesien hoidosta, kalastusluvista ja erävalvonnasta.