Täyssinän rauhan rajakivet
Itä-Suomi, Pohjois-Savo
Kuopio, Rautavaara, Sotkamo
Pisan luonnonsuojelualue, Tiilikkajärven kansallispuisto
Pisan luonnonsuojelualueella ja Tiilikkajärven kansallispuistossa on Täyssinän rauhan rajakivet. Yli 400 vuotta sitten solmitun rauhan rajapyykkiin pääsee helpoimmin tutustumaan Pisan huipulla.
Pohjois-Savo oli muinoin Ruotsi-Suomen ja Venäjän välistä rajaseutua, jonka omistuksesta sodittiin. Vuonna 1595 solmittiin Täyssinän rauha, jossa Ruotsi-Suomen valtakunnan raja siirtyi idemmäksi. Muuttuneista rajoista kertovat rajakivet ovat arvokas muisto menneiltä ajoilta. Rajamerkit ovatkin muinaismuistolailla rauhoitettuja.
Täyssinän rauhan raja kulki Pisan huipun kautta. Pisan laella on edelleenkin silloinen rajapyykki, jossa näkyvät Savon ja Pohjanmaan rajakomissioiden merkit. Kallioon on hakattu vuosiluku 1595, Ruotsin valtakunnan kolme kruunua ja rajavaltuutettujen nimikirjaimet sekä venäläisiä edustava ortodoksinen risti.
Raja kulki Tiilikkajärven kautta, ja järvessä on edelleen nähtävissä rajakivi. Rajapyykissä on Ruotsi-Suomen valtakunnan tunnuksena kruunu ja Venäjän valtakunnan symbolina on risti.
Täyssinän rauha
Vuonna 1570 alkanut sota oli osa Ruotsin idänpolitiikkaa. Ruotsi ja Venäjä taistelivat Karjalanja Inkerin hallinnasta. Kansaa koetellut niin sanottu pitkäviha kesti 25 vuotta.
Toukokuussa vuonna 1595 solmittu Täyssinän rauha merkitsi savolaisille paljon, koska siinä tunnustettiin Pähkinäsaaren rauhan (1323) jälkeen syntyneiden uudisasutusten kuuluminen Ruotsin valtakuntaan. Uusi raja merkittiin maastoon tärkeimmille rajapaikoille, mutta Täyssinän rauhan raja ehti olla valtakuntien rajana vain 22 vuotta.
Kulkuyhteydet ja kartat
- Pisan Täyssinän rauhan rajakiven kulkuyhteyksistä on kerrottu Pisan luonnonsuojelualueen sivuilla.
- Rajakivi sijaitsee Pisan vaaran huipulla, jonne on Lastukosken pysäköintialueelta matkaa 3 km ja Salmenpellon pysäköintialueelta 2 km. Reitit ovat vaativia.
- Tiilikkajärven Täyssinän rauhan rajakiven kulkuyhteyksistä on kerrottu Tiilikkajärven kansallispuiston sivuilla.
- Rajakivi on keskellä Tiilikka -järveä. Kesäisin rajakiven voi nähdä veneestä tai kanootista. Talvella jäiden kestäessä kiven luo pääsee hiihtäen.
- Metsähallituksen Retkikartta.fi
Palvelut
Kohdetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.
Tämän sivun osoite on luontoon.fi/tayssinanrauhanrajakivet
Asiakaspalvelu
Kolin luontokeskus Ukko
Puh. 040 7732442
ukko(at)retkipaikka.fi
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.