Tapion taipaleen ohjeet ja säännöt
Ohjeita Tapion taipaleella liikkumiseen
Tapion taival kulkee Koitajoen alueella.
- Koitajoen alueen ja Koivusuon luonnonpuiston ohjeet ja säännöt
- Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
Telttailu ja tulenteko
- Muualla kuin Koivusuon luonnonpuistossa saa telttailla jokaisenoikeuksin (ymparisto.fi) 1 - 3 vrk, mutta suosittelemme leiriytymistä tulentekopaikkojen yhteydessä.
- Tulenteko on sallittu vain sitä varten osoitetuilla paikoilla ja niilläkin vain silloin, kun maastopalovaroitus ei ole voimassa. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).
- Kielto ei koske keittokatoksia tai hormillisia, katettuja tulentekopaikkoja.
- Tulenteosta merkityllä tulentekopaikalla kerrotaan tarkemmin Retkeilyn ABC:n tulenteko-ohjeissa.
Ennakkovarustautuminen
Matkapuhelimien kuuluvuus
- Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Koitajoen alue on pääosin katvealuetta. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
- Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.
Varusteet ja turvallisuus
- Kevättulvien aikana on tarpeen käyttää vedenpitäviä jalkineita.
- Mukaan kannattaa ottaa myös juomavettä ja wc-paperia.
- Suojaudu hyttysiltä ja mäkäröiltä kesä - elokuussa ja hirvikärpäsiltä elo - syyskuussa.
- Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
- Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
- Retkeilyn ABC:
Sesonkiajat
- Autiotuvissa on ruuhkaa erityisesti syksyisin metsästysaikana.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.