Kyrön kirkko ja keskiaikainen kirkkotie

Kyrön vanha kirkko rakennettiin Isoonkyröön noin 1300-luvun alussa. Koska kirkkoja oli tuohon aikaan hyvin vähän, Kyrön kirkko toimi käytännössä koko nykyisen Etelä-Pohjanmaan kirkkona. Keskiaikainen kirkkotie kulki Lapualta Isoonkyröön Simpsiön halki. Kirkkotien käyttö väheni 1800-luvulla, ja muinoin kaksi metriä leveä tie on nykyään vain pieni ja kapea polku.

Piispanpenkki

Kerrotaan, että Piispa Hemming kiivetessään Simpsiön jyrkkää rinnettä väsyi ja istahti nousunsa puolivälissä lepäämään sopivalle kivipaadelle. Tämän paikan tunnemme yhä Piispanpenkkinä ja penkin muinaisjäännös on yhä olemassa. Varmuutta piispan vierailusta Simpsiöllä ei kuitenkaan ole. Hemmingin aika Turun piispana ajoittuu vuosille 1338-1366.

Aluskasvillisuuden peittämä muinaisjäännös.

Simpsiön mestauspaikka

Muinoin noituuden harjoittamisesta, siveettömyydestä tai raskaista rikoksista voitiin tuomita kuolemaan mestaamalla. Kun Lapuasta tuli oma käräjäkunta, Simpsiölle rakennettiin mestauspaikka. Paikan tarkasta sijainnista ei ole tietoa, mutta sen oletetaan sijainneen kirkonkylän puoleisella rinteellä, vanhan Kyröön johtavan polun vasemmalla puolella kylästä päin katsottuna. Viimeinen teloitus tapahtui luultavasti vuonna 1770.