Högland
Kartat ja kulkuyhteydet
Saari sijaitsee Saaristomeren kansallispuiston koillisreunassa, Kemiönsaaren kunnan alueella.
- Koordinaatit Euref-Fin (~ WGS84) lat: 60° 06.2956' lon: 22° 18.7865' ETRS-TM35FIN: N: 6672340 E: 239551
- Karttasarja: B, D
- Merikortti: 649, 703, 25
Palvelut
Retkisatama
Saaren luoteisosan lahdesta löytyy laituri veneilijöille. Kotilahden (Hemvik) retkisatama on suojaisa etelän ja idän puoleisilla tuulilla. Satamaa lähestyttäessä väylältä pohjoisen kautta on otettava huomioon lahden luoteispuolen matalikko. Tästä syystä kannattaa kiertää lahteen riittävän kaukaa lännen puolelta. Laiturin päässä on syvyyttä n.1,5 metriä. Toinen vaihtoehto on oikaista väylältä aikaisemmin ja tulla saareen eteläkautta. Höglandin sataman laiturissa olevia ei väylän liikenne häiritse, mutta Paraisten portin suunnasta kovempi tuuli voi osua sisään. Hiekkarannalle on helppo rantautua kajakilla.
- Satamanumero: 629
- Syvyys: 1,5 - 2,0
- Kiinnitys: ankkuri
- Avoin: luode, pohjoinen
Muut palvelut
- Opastustauluja
- Tulentekopaikka
- Telttailualue
- Luontopolku
- Käymälä
- Näköalatorni
- Pöytä ja penkit
Luonto ja nähtävyydet
Höglandin saari on yksi Saaristomeren korkeimmista paikoista. Saaren siluetti, joka kohoaa 41 metrin korkeuteen, on monille Gullkronan selällä liikkuneille veneilijöille tuttu. Saaren luontopoluilla voi tutustua torppareiden elämään ja saaren luontoon lähemmin. Punkkeihin kannattaa varautua ennalta.
Saarelta löytyy kahden asutuksen rauniot. Toisen on epäilty olevan vanha kalamaja. Sen läheisyydestä löytyy myös 1700-luvulta peräisin oleva "ryssänuuni". Höglandilta löytyy myös kaksi luontopolkua. Polkujen varsilla on opastetauluja, jotka kertovat saaren torpparien historiasta ja saaren luonnosta. Lyhyempi, 200 metrin luontopolku kiertää vanhan torpan pihamaan ympäri, ja pidempi, 1100 metrinen luontopolku kiertää kallion laen näköalatornin kautta, jolta näköalat ovat huikeat. Nykyinen näköalatorni on rakennettu vuonna 1993. Sitä edeltävällä kolmiomittaustornilla oli tärkeä tehtävä toisen maailmansodan aikana ja se toimi myöhemmin mittaustornina karttoja tehtäessä.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.