Rokuan kansallispuisto opettajille
Rokualle saapuessaan huomaa lähestyvänsä Kainuun vaara-aluetta, sillä niin erilaista on jääkauden jälkeen hiekasta muodostuneen harjun maisema verrattuna sitä ympäröiviin, alaviin suomaihin. Rokuan alueella on harjun lisäksi myös muita jääkauden jälkiä: pieniä järviä, kaaridyyniä ja suppia eli harjukuoppia. Suomen suurimman supan, Syvyydenkaivon, pohjalla seisoessaan voi arvailla, miten valtava on se jäälohkare ollut, joka on sulanut hiekan alla ja jättänyt supan jälkeensä.
Rokuan historiaan kuuluvat niin terva kuin kalastuskin. Tervahautojen jäännösten ääressä pääsee aikamatkalle menneisiin aikoihin. Keisarintietä pitkin kulkiessaan voi kuvitella, miten matka on ennen taittunut hevoskyydillä kestikievarista toiseen ja Rokuanjärven rannalla voi pohtia, millaista on ollut pyytää kalaa suurella kalapyydyksellä, rijolla.
Aineistot
- Rokuan kansallispuisto -esitteessä (pdf 1,8 Mt, julkaisut.metsa.fi) kerrotaan Rokuan harjualueen eteläosaan sijoittuvasta kansallispuistosta.
- Luontorastien oheismateriaali sisältää alueen luonnosta ja historiasta kertovia tietopaketteja sekä tarinoita, tehtäviä ja leikkejä.
- Ahdin valtakunta (pdff 1,4 Mt, julkaisut.metsa.fi)
- Elämää metsän siimeksessä (pdf 2,4 Mt, julkaisut.metsa.fi)
- Hetki hiljaisuudelle (pdf 1,4 Mt, julkaisut.metsa.fi)
- Jäätikön jäljet (pdf 1,4 Mt, julkaisut.metsa.fi)
- Kansallispuiston kätköissä (pdf 1,6 Mt, julkaisut.metsa.fi)
- Metsän lintuja (pdf 1,7 Mt, julkaisut.metsa.fi)
- Palokärjen poluilla (pdf 1,4 Mt, julkaisut.metsa.fi)
- Palovartijan painajainen (pdf 1,2 Mt, julkaisut.metsa.fi)
- Tervan tuoksua ja kavioiden kopsetta (pdf 0,9 Mt, julkaisut.metsa.fi)
- Lapset ja nuoret pääsevät tutuiksi eränkäyntiin suorittamalla Eräpassin (eraluvat.fi), jonka opetuspaketit on suunnattu eri ikäkausille: 1.–3. lk., 4.–6. lk., yläkoulu ja lukio. Eräpassin aihekokonaisuudet ovat luonnossa liikkuminen, jokaisenoikeudet, kalastus ja riistanhoito.
- Suomen Ladun Luokasta luontoon -materiaali (suomenlatu.fi)
- Muistathan, että luonnonsuojelualueilla on rajoituksia kasvien keräämiseen ja eläinten tutkimiseen. Tutustu alueen sääntöihin ja ota tarvittaessa yhteyttä Liminganlahden luontokeskukseen.
Luonto-opastukset
- Rokuan alueella on matkailuyrityksiä, jotka järjestävät tilauksesta maksullisia ohjelmapalveluja myös koululaisryhmille.
Retkivinkit
- Rokuan alueen helppokulkuiset maastot soveltuvat niin päiväretkikohteeksi kuin lyhyisiin vaelluksiin, sillä alueella on useita laavuja ja tulentekopaikkoja. Rokua sopii myös esteetön retkikohde. Alueella on mm. pyörätuolin käyttäjille esteettömiä polkuja, kalastuspaikkoja ja kuivakäymälöitä.
- Tutustu tarkemmin reittivaihtoehtoihin.
- Jokasää on retkisää, kun on sopiva retkivaatetus.
- Olethan aina roskaton retkeilijä.
- Pidä huolta turvallisuudesta.
Ruokailut
- Rokuan alueella on runsaasti tulentekopaikkoja evästelyyn. Alueella on myös ravintoloita ja kahviloita.
- Retkeilyn ABC:ssä on vinkkejä ympäristöystävällisistä eväistä. Katso myös vinkkimme ja reseptimme kokkailusta maastossa.
Majoitus
- Kansallispuiston alueella teltan voi pystyttää kaikkien taukopaikkojen yhteyteen.
- Pookivaaralla on Metsähallituksen autiotupaverkostoon kuuluva Palovartijan tupa, jossa voi yöpyä maksutta. Pookivaaralla sijaitsevat myös päiväkäyttöön tarkoitettu Pookin paussi sekä vuokratupa Pookin pirtti.
- Rokuan alueella on runsaasti myös muita majoitusvaihtoehtoja: hotelleja, mökkejä ja leirikeskuksia.
Yhteystiedot
- Liminganlahden luontokeskus
- Retkeilyneuvonta
Vinkkejä opettajille
Ihme ja kumma -videosarja
Ihme ja kumma on lapsille suunnattu videosarja luonnon monimuotoisuudesta. Tuotanto: Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi.