Ohjeita Puulaveden ja Kyyveden luonnonsuojelualueilla liikkumiseen

Puulaveden ja Kyyveden luonnonsuojelualueilla on

sallittua

  • liikkuminen jalan, hiihtäen, pyöräillen ja vesikulkuneuvoilla mahdollisia rajoitusosia lukuun ottamatta
    • Vältä liikkumista 15.5. - 15.7. linnuston pesimärauha-alueella, joka on merkitty sekä Puulan luontomatkailukarttaan että Kyyveden luontomatkailukarttaan.
  • leiriytyminen, joka on sallittua jokaisenoikeuksin (ymparisto.fi) 1 - 3 vrk
    • Suosittelemme leiriytymistä telttailuun varatuilla alueilla rantautumispaikoissa.
  • marjojen ja sienten poiminen
  • onkiminen ja pilkkiminen. Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

rajoitettua

kiellettyä

  • tulenteko maastopalovaroituksen aikana on kielletty myös tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi)
    • Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja.
  • lemmikkieläinten vapaana pitäminen
  • moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta
  • roskaaminen tai rakenteiden vahingoittaminen.


 

Ennakkovarustautuminen

Matkapuhelimien kuuluvuus

Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, alueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa. 

Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.

Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.

 

Varusteet ja turvallisuus

Asianmukainen kartta on aina oltava mukana vesillä liikkuessa.

Puula ja Kyyvesi ovat tunnettuja kivikkoisista vesialueista, joita ovat esimerkiksi Simpiänselän pohjoisosa Puulalla ja Venetselkä Kyyvedellä. Puulan ja Kyyveden järvioppaisiin on merkitty rantautumispaikkojen rantojen tunnetut kivet.

Järvillä liikkuvien on syytä varoa suurten ja avoimien selkävesien arvaamattomuutta, esimerkiksi Puulalla on huomioitava Karttuunselkä ja Simpiänselkä sekä Kyyvedellä Venetselkä ja Poroselkä. Salmipaikat, kuten esimerkiksi Puulalla Porttisalmi ja Säkkisalonsalmi sekä Kyyvedellä Porosalmi, voivat olla vaarallisia silloin, kun tuuli käy avoimelta selkävedeltä.

Korkean veden aikana on erityisesti varottava vauhdikkaasti virtaavia ja kivisiä järvien lasku-uomia, kuten Puulaa ja Kyyvettä yhdistävää Läsänkoskea.

Talvella järvialueilla liikuttaessa on varottava erityisesti railoja ja muistettava, että virtaava vesi heikentää jäätä. Talvella virtausten paikat voivat myös muuttua.

Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasablab.com).

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.

Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus, juomavettä ja WC-paperia.

Retkeilyn ABC:

 

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää