Patvinsuon ohjeet ja säännöt  

Patvinsuon kansallispuisto on yleiseksi nähtävyydeksi tarkoitettu luonnonsuojelualue, jonka tehtävänä on säilyttää Pohjois-Karjalan suo-, metsä- ja vesiluontoa. On tärkeää, että perehdyt alueeseen jo ennalta. Valmistaudu retkelle tutustumalla alueen ohjeisiin ja Patvinsuon järjestyssääntöön (pdf 673 kt, julkaisut.metsa.fi) sekä läheisen Kissansuon-Raanisuon-Tohlinsuon soidensuojelualueen järjestyssääntöön (pdf 309 kt, julkaisut.metsa.fi).

Liikkumista on rajoitettu rajoitusosissa. Tutustu puiston rajoitusosiin Kartat-sivulla ja Retkikartta.fissä.

Kunnioita luontoa 
Lemmikit 
Liikkuminen 
Leiriytyminen 
Tulenteko 
Roskaton retkeily 
Kalastus 
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily 
Pyöräily 
Muut säännöt ja ohjeet 
Dronen lennättäminen 
Muu kielletty toiminta 
Sesonkiajat
Turvallisuus 

Kunnioita luontoa 

Patvinsuon kansallispuistossa retkeilyä ohjataan järjestyssäännöllä. Toimitaan ja liikutaan siis luonnossa sitä kunnioittaen. Tutustu Retkietikettiin

Ethän jaa netissä sisältöä, jossa rikotaan retkeilyalueen sääntöjä. 

Lemmikkieläinten vapaana pitäminen on kielletty. Lemmikit ovat tervetulleita, mutta ainoastaan kytkettynä. 

Liikkuminen 

Kansallispuistossa saa liikkua vapaasti jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen rajoitusosia lukuun ottamatta: 

  • Karttaan merkityllä Hietajärven Ympäristön yhdennetyn seurannan (YYS) alueella liikkuminen on kielletty 1.1. - 10.7. ja 1.8. - 31.12. 
  • Karttaan merkityillä rajoitusosilla Patvinsuolla Teretinniemen molemmin puolin ja Surkansuolla liikkuminen on kielletty merkittyjen polkujen ulkopuolella 1.4. - 10.7.   
  • Karttaan merkityillä rajoitusosilla Lahnasuolla, Säästö-Maksimansaaressa ja Iso-Maksimansaaressa sekä Hulkkosella ympäröivine suoalueineen liikkuminen on kielletty merkittyjen polkujen ulkopuolella 15.2. - 10.7. 

Ampuma-alueella liikkuminen on kielletty ampumaharjoitusten aikana. Polku kulkee Lahnalammen pysäköintialueen ja Pirskanlammen telttailualueen välillä paikoin rajavartiolaitoksen ampuma-alueen vierellä. Ampuma-alue on merkitty maastoon punaisella renkaalla puun rungon ympäri. Harjoitusten ajankohdat on merkitty maastossa alueen läheisyydessä sijaitseviin kyltteihin ja alueelle johtavien reittien varsille. 

Leiriytyminen 

Leiriytyminen on sallittu vain sitä varten osoitetuilla leirintä- ja telttailualueilla. Patvinsuolla on useita telttailualueita ja yksi laavu.  

Suomun luontotuvan luona on vuokratupien lisäksi maksullisia asuntoauto- ja asuntovaunupaikkoja. 

Lisäksi karavaanarit voivat pysäköidä matkailuperävaunun Surkanpuron pysäköintialueelle. 

Tulenteko 

Tulenteko on sallittu huolletuilla, karttaan ja maastoon merkityillä tulentekopaikoilla käyttäen ainoastaan tarkoitukseen varattua, paikalle tuotua puuta. Vastuu on aina tulen sytyttäjällä. 

Retkikeittimen käyttö on sallittu siellä missä liikkuminenkin on sallittu. Risukeittimien käyttö ei ole sallittu maastopalovaroituksen aikana niistä aiheutuvan kipinöintivaaran vuoksi. 

Tulenteko maastopalovaroituksen aikana on ehdottomasti kielletty.Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi). Kielto ei koske Suomun Kaunisniemen ja Kurkilahden pysäköintialueen keittokatoksia. 

Roskaton retkeily 

Puiston ekopisteet ovat Suomun luontotuvan ja Kurkilahden pysäköintialueilla. Maatuvat jätteet laitetaan käymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. Muita jätteitä, kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia, ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja.  

Lue lisää roskattomasta retkeilystä

Kalastus 

Onkia ja pilkkiä voi jokaisenoikeudella elleivät liikkumisrajoitukset sitä estä. 

Viehekalastusta varten pitää 18-69-vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi). Jos kalastat useammalla kuin yhdellä vavalla tarvitset lisäksi Metsähallituksen Etelä-Suomen vapaluvan nro 7413 (eraluvat.fi). Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi)

Pyydyskalastukseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi Metsähallituksen Lieksan pyydyslupa nro 7003 (eraluvat.fi). Luvat ovat voi ostaa palvelunumerosta 020 69 2424

Iso Hietajärven tutkimusalueella kaikenlainen kalastus on kielletty. 

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi

Marjastus, sienestys ja kasvien keräily 

Marjojen ja ruokasienten poimiminen on sallittu elleivät liikkumisrajoitukset sitä estä. 

Muiden kuin ruokasienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen on kielletty. Villiyrttien kerääminen on siis kielletty. 

Pyöräily 

Maastopyöräily on sallittu jokaisenoikeudella elleivät liikkumisrajoitukset sitä estä. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat. 

Muut säännöt ja ohjeet 

Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta, järjestetyt tapahtumat ja elokuvien tai mainosten kuvaaminen maastossa. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi)

Patvinsuo kansallispuiston reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista ja toistuvaan yrityskäyttöön tarvitaan sopimus Metsähallituksen kanssa (metsa.fi). Päiväkohtaiset käyttömaksut maksetaan Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi)

Dronen lennättäminen 

Patvinsuon kansallispuiston koilliskulma kuuluu ADIZ rajavyöhykkeeseen, jonka takia myös harrastajien täytyy tehdä Dronen lennättämisestä lentosuunnitelma AIS Finlandille. Lentosuunnitelman laadintaohjeita ja lähetyslomakkeet löytyvät Fintraffic ANS:n ilmailutiedotuspalvelun verkkosivuilta (fintraffic.fi). Lisätietoja dronen lennättämisestä saa Fintraffic ANS:n sivuilta (ais.fi)

Patvinsuon kansallispuiston lounaispuolella sijaitseva Hiienvaaran ampuma-alue (ilmakuvauskieltoalue) aiheuttaa rajoituksia dronen lennättämiseen osittain myös Patvinsuon kansallispuiston puolella. Tarkista rajoitukset asianomaisilta viranomaisilta, puolustusvoimat/rajavartiolaitos. 

Patvinsuon kansallispuistossa muita ihmisiä tai eläimiä häiritsevä dronen lennättäminen on kielletty. Dronen lennättäminen on myös kielletty rajoitusosissa rajoitusaikoina.

Muu kielletty toiminta Patvinsuon kansallispuistossa 

  • Moottorikelkkojen käyttö. 
  • Moottorin käyttö kansallispuiston kaikilla vesillä. 
  • Maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen. 
  • Luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen. 
  • Selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen. 
  • Metsästäminen. 
  • Moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta. 
  • Roskaaminen tai rakenteiden vahingoittaminen. 
  • Kiinteiden muinaisjäännösten kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen, poistaminen ja muu niihin kajoaminen. 
  • Muita ihmisiä häiritsevä toiminta. 

Patvinsuon järjestyssääntö 

Sesonkiajat 

Patvinsuolla on paljon retkeilijöitä heinäkuussa. Myös maaruskan aikaan alueella liikkuu ryhmiä. Ruska syttyy Patvinsuolla hehkuun elokuun puolen välin jälkeen. 

Turvallisuus 

Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden ja varoitusten (ilmatieteenlaitos.fi) seuraaminen auttaa retken onnistumisessa. 

  • Mukaan kannattaa ottaa ensiapupakkaus. Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa
  • Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Patvinsuon kansallispuiston alueella voi olla katvealueita. Lue lisää matkapuhelimen kuuluvuudesta
  • Pukeudu retkelle värikkäästi ja sään mukaisesti. Keväällä ja alkukesästä on tulvavesien vuoksi hyvä käyttää vedenpitäviä, varrellisia kenkiä. Muulloin varvut voivat kastella lahkeita. Kuivalla kelillä Patvinsuon helppokulkuisilla poluilla pärjää lenkkikengilläkin. Suo- ja kosteikkoalueilla on pitkospuut. 
  • Kesäisin suolla viihtyvät lukuisat hyttyset ja mäkärät. Tuuli suo hetkellisen helpotuksen ötököistä. Hirvikärpäset tekevät tuttavuutta syksyisin metsän siimeksessä. 
  • Mukaan kannattaa aina ottaa juomavettä ja wc-paperia.  
  • Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com)
  • Retkeilyn ABC: 
  • Katso myös retkikohteesi ajankohtaista-sivu. 

Patvinsuon järjestyssääntö

Patvinsuon kansallispuiston järjestyssääntö (pdf 673 kt, julkaisut.metsa.fi), vahvistettu 9.4.1986. 

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää 

Erätarkastajat valvovat luontokohteita

Kaksi ihmistä seisoo vaaran laella moottorikelkkailuvaatteissa. Taustalla on avoin maisema.

Erävalvonta (eräluvat.fi) on palvelu- ja valistustyötä suomalaisen luonnon hyväksi. Erätarkastajan tehtävänä on valvoa laillisuutta ja luvallisuutta valtion alueilla tapahtuvassa toiminnassa ja luonnon käytössä.

Kun havaitset rikkomuksen tai epäilet rikkomuksen tapahtuneen, voit ilmoittaa havaintosi erätarkastajalle (eräluvat.fi). Toivomme, että jätät ilmoituksen yhteydessä yhteystietosi, mutta voit jättää ilmoituksen myös nimettömänä.