Nauti Euroopan puhtaimmasta tunturi-ilmasta kaikin tavoin. Kiipeä keroille. Liiku ja lepää sen mukaan, mitä kehosi juuri nyt tarvitsee.
Kansallispuistossa on rajoitusvyöhykkeitä (retkikartta.fi), joissa liikkuminen on rajoitettua joko kesällä tai ympäri vuoden. Tarkistathan asian ennen retkelle lähtöä.
Hiihto
Kansallispuiston tunturimaastot ovat kuin luodut murtomaahiihtoon. Alueella on merkittyjä hiihtoreittejä yhteensä noin 500 km. Osa laduista on erämaalatuja, joiden pohjana on vain huoltokelkkojen jälki. Kansallispuiston kauniit tunturit soveltuvat laduttominakin retkihiihtoon. Sähköisistä latukartoista näet latujen hoidon ajantasaisen tilanteen:
- Hetan ladut (infogis.fi)
- Raattaman-Ylikyrön ladut (infogis.fi)
- Muonion ladut (infogis.fi)
- Ylläksen latukartta (yllas.fi)
Vaellus
Vaellusreiteistä suosituin on vuonna 1934 perustettu Hetta–Pallas-reitti (50 km), josta on tullut vaellusmaailman klassikko. Tunturi-Lapin Taival yhdistää kansallispuistoa ympäröivät kylät ja matkailukeskukset toisiinsa reitistöksi, jota voi kulkea niin omatoimisesti patikoiden kuin yhteistyöyrittäjien palveluihin tukeutuen.
Päiväpatikointiin on tarjolla merkittyjä reittejä (retkikartta.fi) yhteensä noin 350 km. Kansallispuiston luontopolut ovat useimmiten helppokulkuisia, ja niiden varrella tutustut tunturialueen luontoon.
Maastopyöräily
Ympärivuorokautinen valoisuus, mahtavat maisemat ja pitkät, polveilevat reitit takaavat unohtumattoman elämyksen. Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on monia maastopyöräilyreittejä. Kansallispuistossa maastopyöräily on sallittua vain virallisilla merkityillä kesäreiteillä. Luonnonsuojelullisista tai turvallisuussyistä pyöräily on kielletty seuraavissa kohteissa: Palkaskero (pdf 376 kt), Pirunkuru (pdf 321 kt), Varkaankuru (pdf 312 kt) ja Tuomikuru (pdf 318 kt) sekä Keimiötunturi ja Sammaltunturin tutkimusaseman polku. Muistathan, että poluilta poikkeaminen pyöräillen on kielletty.
Ylläksen alueella (yllas.fi) on useita merkittyjä maastopyöräilyreittejä. Enontekiöllä on uusi laaja maastopyöräilypolkuverkosto (enontekiolapland.com). Polkujen taso vaihtelee helposta erittäin vaikeaan.
Talvipyöräily ja lumikenkäily
Erityisesti Ylläksen alueella on panostettu talviretkeilyyn. Talviretkeilyreittejä hoidetaan jo 100 km ja näillä talvipoluilla on mahdollista pyöräillä, kävellä ja lumikenkäillä. Myös koirat ovat kytkettyinä tervetulleita talvipoluille. Ylläksen alueesta on saatavan maksullinen Ylläksen latu- ja reittikartta (yllas.fi).
Enontekiön Hetan sekä Raattaman ja Ylikyrön alueelta löytyy talviretkeilyreittejä hienoissa maisemissa joitain kymmeniä kilometrejä. Pallastuntureilla vapaa lumikenkäily on suosittua, koska lähitunturien rinteet soveltuvat maisemista nauttiville omien polkujen kulkijoille. Ladut ja talvireitit Retkikartassa (retkikartta.fi).
Muut aktiviteetit
- Geokätköily: Pallas–Yllästunturien alueella on lukuisia geokätköjä (geocaching.com).
- Kalastus: Kansallispuiston alueella on sekä valtion että eri osakaskuntien vesialueita. Kalastuksesta löydät tiedot sen omalta sivulta. Tutustu myös kalastussääntöihin (eraluvat.fi) ja tarkasta alueen kalastusrajoitukset (kalastusrajoitus.fi).
- Laskettelu: Pallas-Yllästuntureilla on Suomen hienoimmat laskettelumaastot. Eniten rinteitä on Ylläksellä (yllas.fi). Pallastunturit (laplandhotels.com) tarjoavat luonnonrinteitä ja maastot liitovarjoiluun ja leijahiihtoon. Hetta Hiihtomaa (hettahiihtomaa.fi) soveltuu profiililtaan hyvin lapsiperheille.
- Lintujen tarkkailu: Tunturi-Lapissa olet kiirunoiden, kapustarintojen, keräkurmitsojen, pulmusten ja tunturikihujen kotikartanoilla (lly.fi).
- Luontokeskukset: Tunturi-Lapin luontokeskus ja Yllästunturin luontokeskus Kellokas tarjoavat syventäviä elämyksiä tunturiketjun luonnosta, kulttuureista, arjesta ja historiasta. Luontokeskuksista löydät myös luontopuodit, luvat, näyttelyt ja opastuksen.
- Luontopolut: Viikko ei riitä kansallispuiston kaikkien luontopolkujen kiertämiseen. Tänne on pakko tulla uudestaan!
- Marjastus ja sienestys: Harvassa mustikkapaikassa voi seistä suorana niin kuin tunturinrinteessä. Rinnesoilta voit poimia kypsiä hilloja patikoinnin lomassa. Sienisaaliista joudut kilpailemaan vain porojen kanssa.
- Melonta ja soutu: Tornion–Muonionjoki eli Väylä ja Ounasjoki ovat olleet Tunturi-Lapin valtateitä, joista nykyisin nauttivat niin kalastajat ja melojat kuin veneilijät.
- Nähtävyydet ja näköalat: Missäpä on sen hienompia näkymiä kuin kansallismaisemien Tunturi-Lapissa?
- Tapahtumat: Luontokeskuksissa on tarjolla luontotietoa, näyttelyitä, kulttuuria ja retkiä.
- Uinti: Tunturijärvet tarjoavat erikoisia nautintoja kesällä ja avannot talvella. Virallisia uimarantoja ei kuitenkaan ole.
- Vapaaehtoistoiminta: Suuri kansallispuisto kaipaa jatkuvasti huolehtivia käsipareja. Tule mukaan vapaaehtoistyöhön tuvilla, reiteillä ja tunturissa.
Yhteistyötahojen palveluja
Pallas-Yllästunturin kansallispuiston yhteistyöyrittäjät tarjoavat erilaisia palveluita majoituksesta aktiviteetteihin. Tästä pääset tulostettavaan palveluluetteloon (pdf,1937 kt).
Retkiehdotuksia
Talven retkiehdotukset
½ päivää: Tutustu johonkin kahdesta luontokeskuksesta ja lumikenkäile läheinen talvipolku.
1 päivä: Lumikenkäile keroille.
2 päivää: Kylästä kylään -hiihto onnistuu niin Ounas-, Pallas- kuin Yllästuntureilla.
3 päivää: Talvinen valokuvausloma voi tuottaa revontuli- ja kuutamokuvia tai hienoja auringon punastuttamien pilvien ja tykkypuiden koristamia tunturikuvia.
Kevään retkiehdotukset
½ päivää: Nauti kevätauringosta huolletuilla laduilla tai talvipoluilla.
1 päivä: Lähde oikealle hiihtoretkelle tunturituvalle ja ota kahvipannu ja makkarat matkaan.
2 päivää: Pilki ja hiihdä järvien jäillä ja nauti auringosta ja tunturimaisemista!
3 päivää: Lepää ja nauti yhteistyöyrittäjien palveluista tunturiretkien lomassa. Kokeile vaihteeksi koiravaljakolla tai porolla ajelua ja elämysratsastusta. Hiihtovaellus autiotuvalta toiselle ei sekään ole huono vaihtoehto!
Kesän retkiehdotukset
½ päivää: Patikoi luontopolku.
1 päivä: Kipua tunturiin ja patikoi mukava päivämatka kahvitarpeet eväsrepussa. Hengitä syvään!
2 päivää: Hyppää pyörän selkää ja polkaise tunturin kautta kylästä kylään. Anna yrittäjän huolehtia sinulle pehmeä peti, herkkuateria ja kyyti kamppeille.
3 päivää: Jos oikea vaellus autiotupiin tukeutuen ei kiehdo, tutustu joka päivä eri kohteeseen. Patikoi tänään Varkaankuruun ja Keskisenlaen kierrokselle, huomenna Teuravuomalla ja ylihuomenna Pyhäjärveltä Aakenustunturille.
Syksyn retkiehdotukset
½ päivää: Tutustu Tunturi-Lapin luontokeskukseen ja Jyppyrän näköalakukkulaan.
1 päivä: Hyppää venekyytiin Ounasjärven yli ja patikoi Pyhäkerolle.
2 päivää: Patikoi Hetasta Ketomellaan ja yövy siinä välissä Sioskurussa tai Pahakurussa. Kovakuntoinen ehtii patikoimaan Hannukurun kautta Vuontisjärvelle Kyrön kylään.
3 päivää: Syksy on parasta aikaa kylästä kylään -retkeilylle. Voit olla varma mukavasta yöpaikasta, hyvistä ruuista, paikallisten ihmisten tapaamisesta ja patikoinnin mukavuudesta ilman kantamuksia.