Paistunturin ohjeet ja säännöt
17.10.2024
Ánnágurra koulunlampi kota (1 km Utsjoen koululta) suljettu toistaiseksi, alkaen 17.10.2024.
Ohjeita Paistunturissa liikkumiseen
- Erämaa-alueella ovat jokaisenoikeudet voimassa.
- Metsähallitus on päätöksellään antanut yleisen luvan tulentekoon maastossa Lapissa. Tulentekoon voi käyttää maassa olevia kuivia oksia, risuja ja pieniä juurakoita. Mikäli alle puolen kilometrin sisällä on huollettu tulentekopaikka, täytyy tulistelun tapahtua siellä. Paistunturin vähäpuustoisilla alueilla tulenteko ei ole suositeltavaa.
- Tulenteko metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana on kielletty myös tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).
- Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja.
- Tapahtumien järjestäminen erämaa-alueella vaatii aina Metsähallituksen luvan.
- Kevon luonnonpuiston läheisyyden vuoksi retkeilijän on otettava huomioon seuraava. Leiriytyminen Kevolla on sallittu ainoastaan merkityillä telttailualueilla. Luonnonpuisto on jaettu kahteen osaan, rotko- ja tunturialueeseen, ja näillä alueilla on omat kulkurajoituksensa. Paistunturin erämaan ja Kevon luonnonpuiston välinen raja on merkitty maastoon selvästi. Puustoisilla alueilla rajalinjana on puuton vyöhyke. Puuttomassa paljakassa raja on merkitty parimetrisillä puupaaluilla, linjan kulmakohdissa on käytetty metallisia paaluja. Paaluissa on suojelualueen merkit. Lue lisää Kevon sivuilta.
- Retkietiketti.
-
Onkia ja pilkkiä voi jokaisenoikeudella virtavesiä ja erityisvesiä ja Kevon luonnonpuistoa lukuun ottamatta.
Viehekalastus on sallittua yhdellä vavalla virtavesiä, erityisvesiä ja Kevon luonnonpuistoa lukuun ottamatta. Viehekalastusta varten pitää 18-69 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi). Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi). -
Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!
-
Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
Ennakkovarustautuminen
Matkapuhelimien kuuluvuus
- Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Paistunturin erämaa-alueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
- Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.
Varusteet
- Paistunturien ylänkö on kesäisinkin vaativaa retkeilymaastoa, ja talvella luonnonolojen karuus ja ankaruus moninkertaistuvat. Polttopuun puutteen ja autiotupien vähäisyyden vuoksi kulkijalta vaaditaan hyviä erätaitoja ja -varusteita. Avunsaanti hätätilanteessa ei ole etäisyyksistä johtuen yksinkertaista. Kulkijalla tulee olla kunnon erävarustus mukanaan: sopivat jalkineet, tuulenpitävät vaatteet, majoite, retkikeitin, kartta ja kompassi sekä riittävästi muonaa.
Turvallisuus
- On hyvä ilmoittaa vaelluksensa reittisuunnitelma ja aikataulu ystäville tai lähiomaisille. Myös Ylä-Lapin luontokeskus Siidaan voi ilmoittautua, mutta tällöin on myös ehdottomasti muistettava ilmoittaa paluustaan.
- Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
- Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
- Retkeilyn ABC:
Sääsket
- Sääskiaika eli räkkä alkaa kesäkuun loppupuolella ja päättyy ensimmäisten yöpakkasten myötä elo-syyskuussa.
Vuodenajat
- "Ruska alkaa Kevon luonnonpuistossa syyskuun 10. päivä kello 14.00 ± 5 päivää." Näin edesmennyt Turun yliopiston kasvitieteen professori Paavo Kallio määritteli syksyisen väriloiston alkamisajankohdan Paistuntureiden lähialueella. Ruska-aika kestää kahdesta kolmeen viikkoa.
- Pysyvä lumi saapuu loka-marraskuussa. Kuitenkin vuoden vaihteeseen saakka lunta on useimmiten sangen vähän.
- Kevään tulvien aikaan tulee käyttää omaa harkintaa vesistöjen ylityksissä siinä, mistä ja miten ylittää uoman.
Retkeily poronhoitoalueella
Kun retkeilet Lapissa, lue vinkit retkeilystä poronhoitoalueella.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.