Talvireittien lähtöpisteet ja pysäköintialueet

Patikointireiteillä ei ole talvikunnossapitoa.

Talviretkeily Oulangalla

Sääolosuhteet 

Talvi on Kuusamossa ankara kovan pakkasen ja paksun lumipeitteen takia. Suosittelemme talvivaellusta vain kokeneille retkeilijöille. On myös hyvä pitää mielessä, että sääolosuhteet voivat muuttua hyvin nopeasti Etelä-Suomeen verrattuna. Pohjoisen talvi kestää keskimäärin 6 kuukautta ja huhtikuu sekä joskus jopa toukokuu lasketaan talvikuukausiksi paksun lumipeitteen sekä pakkasasteiden vuoksi.

Lumipeite (fmi.fi) tulee vuosittain yleensä lokakuun puolen välin tienoilla, ja lunta kertyy talven aikana keskimäärin 85 cm. Kovimmiksi pakkaslukemiksi (fmi.fi) on Kiutakönkäällä mitattu -46 °C.

Kevät saapuu yleensä Kuusamoon huhtikuun viimeisellä viikolla päivien pidentyessä, mutta ei ole tavatonta, että polut ovat lumen peitossa vielä kesäkuussa.

Tutustu etukäteen

On tärkeää perehtyä retkikohteeseen jo ennalta ja valmistaudut retkelle huolella. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden seuraaminen auttavat retken onnistumisessa. Rukatunturi-Oulanka 1:50 000 on hyvä ulkoilukartta, joka kannattaa hankkia ennen patikoinnin aloittamista.

Metsäautoteillä ei ole talvisin kunnossapitoa, joten retken aloituspisteeksi on hyvä valita päätien varrella oleva parkkialue.

Talvella retkeileminen on vaativaa. Sää- ja valo-olosuhteet ovat keskitalvella vaikeat, sillä pakkasta voi olla jopa -40 astetta ja kaamosaikana marraskuusta helmikuuhun päivänvaloa on vain muutamia tunteja. Myös nopeisiin lämpötilanvaihteluihin kannattaa varautua ja pitää mielessä, että Oulangan kansallispuiston jokilaaksossa voi olla yli 10 astetta enemmän pakkasta kuin Ruka-Kuusamon alueella. Muista, että tuuli lisää pakkasen purevuutta huomattavasti. Myös energiantarve on pakkasella suurempi, mikä kannattaa huomioida eväitä pakatessa.

Tutustu tarkasti päivän valoisan ajan pituuteen (foreca.fi) ennen vaellusta. Päivän lyheneminen saavuttaa huippunsa talvipäivän seisauksena noin joulukuun 21. päivänä. Tästä alkaa astronominen talvi, joka päättyy kevätpäivän tasaukseen noin 90 vuorokautta myöhemmin. Talvipäivän seisauksesta päivät alkavat pidetä, noin viisi minuuttia viikossa. Kevättä kohden päivän pidentyminen nopeutuu ja muutos on suurimmillaan kevätpäivän tasauksessa. Talvipäivänseisauksen aikaan Kuusamossa päivän pituus on 2 tuntia ja 49 minuuttia. Aurinko nousee 10:37 ja laskee 13:26.

Talvivaelluksella kannattaa ottaa huomioon, että kulkuvauhti on huomattavasti hitaampi kuin sulan maan aikaan, keskimäärin 1,5 km tunnissa. Umpihangessa, painavan rinkan kanssa, kulkuvauhti voi pudota 1 km tunnissa Oulangan korkeusvaihtelujen vuoksi.

Talvipakkasilla autiotupien lämmitykseen voi kulua useita tunteja, joka tulee ottaa huomioon retkeä suunnitellessa. Yöllä lämpötila tuvissa voi tippua pakkasen puolelle jos tulta ei pidetä yllä läpi yön.

Otathan huomioon, että virtaavien jokien - erityisesti Oulankajoen - jää voi olla haurasta läpi talven kovan virtauksen takia. Lumipeite voi peittää jään hauraat kohdat eikä jokijäällä tai joen uomassa olevilla jäälippailla tule missään tilanteessa seistä tai kävellä.

Varusteet

Tärkeimmät varusteet talviretkellä ovat taskulamppu, puukko, tulitikut, kartta ja kompassi. Ne tulisi olla kaikkein lyhimmillä päiväretkilläkin mukana eväiden ja juoman lisäksi. Tarkempaa tietoa varusteista ja retkeilystä saa retkeilykirjoista ja retkeilyn ABC-sivulta.

Yön yli kestävillä vaelluksilla kannattaa huolehtia, että mukana on hyvä talvimakuupussi sekä hyvin eristävä makuualusta. Säätiedotteita kannattaa seurata aktiivisesti ennen vaellukselle lähtöä sekä pakata mukaan ylimääräisiä vaatteita äkillisiä lämpötilamuutoksia varten. Vähemmän kuljetuille poluille suosittelemme ottamaan mukaan lumikengät, sillä poluilla ei ole talvikunnossapitoa.

Pakkaskeleillä matkapuhelimen akku uupuu hetkessä. Akku säilyy paremmin, kun matkapuhelinta säilyttää muovipussissa lähellä kehoa. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa kosketushäiriöiden takia, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, mukaan kannattaa ottaa esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on kestävä akku. Varavirtalähdettä on syytä säilyttää lähellä kehoa, jotta se säilyy toimintakuntoisena.

Talvinen maisema virtaavasta Kiutakönkäästä ja sen kallioista.

Kiutakönkään polku, 1 km / suunta

Kiutakönkään nähtävyyspolku on erinomainen ympärivuotinen päiväreitti.

Kuljettavissa ympäri vuoden. Talvella reitti pysyy tavallisesti tallattuna, joten reitin kulkeminen onnistuu ilman lumikenkiä.
Kulkuaika 1 tunti.
Vaativuus: Helppo reitti helppo.

Lähtöpiste

Oulangan luontokeskus.

Retkeilyrakenteet

Soralla kestävöidyn polun varrella on puisia portaita ja maaportaita sekä muutama leveä puusilta.  Taukokatoksen luona puuvaja ja kuivakäymälä. Ota mukaasi omaa WC-paperia.

Nähtävää

Oulankajoki, Kiutaköngäs, koskisoturi Reino Rinteen muistomerkki, kasvitaulut, punaiset dolomiittikallioseinämät. Katso Oulangan kansallispuiston nähtävyydet.

Reittiselostus

Reittimerkintä: oranssit, vihreät ja keltaiset maalimerkit puissa.
Edestakaisin kuljettava yhden kilometrin pituinen polku.

Oulangan luontokeskukselta lähtevä jokivartta myötäilevä ympärivuotinen nähtävyyspolku, joka johtaa Kiutakönkään koskelle. Polku on osa useita eri reittejä, kuten viisi kilometriä pitkää Hiiden hurmosta ja legendaarista Karhunkierros-vaellusreittiä. Kiutakönkään polulla on kulkijoita ympäri vuoden ja se tamppaantuu talvellakin kuljettavaksi. Erillistä talvikunnossapitoa polulla ei ole. Taukopaikka on Kiutakönkään koskesta 100 metriä jokivartta eteenpäin.

Huomioitavaa

Reitillä ei ole talvikunnossapitoa. Suosittelemme liukuesteitä kenkiin.

""

Viisi lumikenkäilijää jonossa kulkemassa metsäistä reittiä pitkin pois päin kuvaajasta.

Hiiden hurmos, 5 km, ympyräreitti

Hiiden hurmoksella pääset muinaisen Hiiden jalanjäljille jokivarteen Kiutakönkään kosken partaalle ja Oulangan avariin mäntymetsiin. Vuodenajasta riippuen voit kohdata polulla poroja, ihailla norjaa neidonkenkää tai sitkeää lapinvuokkoa. Reitin varren opastaulut kertovat mielenkiintoisia tarinoita ja taitavat paljastaa senkin, mitä kiveä onkaan Kiutakönkään komea kallio?

Kuljettavissa ympäri vuoden, talvella lumikengillä tai retkeilyjalkineilla. Suosittelemme liukuesteitä kenkiin.
Ohjeellinen kulkuaika 2-3 tuntia.
Vaativuus: Keskivaativa reitti keskivaativa.

Lähtöpiste

Oulangan luontokeskus.

Retkeilyrakenteet

Poroerotusaitauksen näkötorni, Hiidenlampien puupitkokset, vanha niittylato, Kiutakönkään taukokatos puuvajoineen ja huusseineen. Puuvajassa on kirves ja saha puiden pilkkomista varten. Ota mukaasi omaa WC-paperia.

Nähtävää

Kiutakönkään kuohuva koski on komeaa katseltavaa vuodenajasta riippumatta. Puisella, jykevällä poroerotusaidalla voi lähes kuulla menneiden koparoiden nakseen ja vinhan töminän. Katso Oulangan kansallispuiston nähtävyydet.

Reittiselostus

Reittimerkintä: keltainen maalimerkintä puissa.
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään.

Hiiden hurmoksen sorastamalla kestävöity polku kulkee vaihtelevassa, kevyesti kumpuilevassa metsäisessä maastossa ja ohittaa matkallaan yhden Oulangan tunnetuimmista nähtävyyksistä, lähes 200 metriä pitkän Kiutakönkään kosken. Reitti alkaa ja päättyy Oulangan luontokeskukseen.

Huomioitavaa

Reitillä ei ole talvikunnossapitoa. Talvisin reitillä saattaa tarvita lumikengät. Oulangan erämaareitti sivuaa Hiiden hurmosta kevättalvella.

""

Lumikenkäilijä katsoo opastetaulua. Taustalla virtaa joki ja muu maisema on luminen.

Pieni Karhunkierros, 12 km, osittainen ympyräreitti

Mikä mahtaa olla Pienen Karhunkierroksen riippusilloista pisin? Jäätyyköhän Jyrävä talvella? Oulangan suosituin päiväreitti johdattaa kulkijan Kitkajoen maisemissa yli koskien, halki mäntykankaiden ja kurujen toinen toistaan komeimpien näköalojen äärelle.

Kuljettavissa lähes ympäri vuoden, talvella lumikengillä ja retkeilyjalkineilla. Suosittelemme liukuesteitä kenkiin.
Ohjeellinen kulkuaika 5-6 tuntia.
Vaativuus: Keskivaativa reitti keskivaativa - vaativa.

Lähtöpiste

Juumantien päässä oleva pysäköintialue (Juumantie 133, Kuusamo).

Kartta

Pienen Karhunkierroksen kartta (retkikartta.fi)

Retkeilyrakenteet

Reitin varrella on useita tulentekopaikkoja, laavu, autio- ja päivätupa, kolme riippusiltaa ja pitkät portaat Kallioportin näköalapaikalle. Taukopaikkojen yhteydessä on puuvajat ja kuivakäymälät.

Taukopaikoilla ei ole roska-astioita. Ota mukaasi omaa WC-paperia.

Nähtävää

Riippusillat, Niskakoski, Myllykoski, Myllykosken entisöity myllyrakennus Myllytupa, Aallokkokoski, Jyrävä, Kallioportti, Harrisuvanto. Katso Oulangan kansallispuiston nähtävyydet.

Reittiselostus

Reittimerkintä: vihreät maalimerkit.
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään.

Pieni Karhunkierros on hienojen maisemien päiväreitti puiston eteläosassa, Kitkajoen varressa. Osin Karhunkierrosta seuraten reitti kokoaa yhteen monia Oulangan tunnetuimpia nähtävyyksiä. Korkeuserot ja pituus tekevät reitistä yhden Oulangan vaativimmista päiväreiteistä.

Reitin voi aloittaa Juuman kylästä tai Myllykosken läheltä Basecamp Oulangan pysäköintialueelta.

Reitillä ei ole talvikunnossapitoa. Tavallisesti reitti pysyy auki koko talven lumikenkäilijöiden kulkiessa polulla. Mäet ja porrasosuudet ovat talvisin liukkaita lumen pakkautuessa jyrkkiin portaisiin, esimerkiksi Kallioportilla.

Myllykosken päivätupaa huoltaa Kuusamon kaupunki.

Välimatkat

Juuma - Myllykoski - Jyrävä, 3,5 km

Reittiä suositellaan helppokulkuisuutensa ja hienojen nähtävyyksien vuoksi kaikille. Polulla on muutamia jyrkkiä porraskohtia, jotka voivat lumen peittäessä olla liukkaita. Reitillä on 1,5 kilometrin pituinen osuus lähtöpisteestä Myllykoskelle, joka kuljetaan sekä meno- että tulomatkalla.

  • Kitkajoen yli vievä Niskakosken riippusilta, joka sijaitsee 200 metrin päässä reitin lähtö- ja päätepisteestä.
  • Myllykoski on Kuusamon kaupungin kunnostama Juuman myllyosuuskunnan vuonna 1926 rakennuttama viljamylly, joka on ollut toiminnassa vielä vuosina 1947-48. Mylly toimii nykyään päivätupana. Myllykoskella on tulentekopaikka.
  • Myllykosken jälkeen riippusiltaa ei ylitetä, vaan suunnataan Aallokkokoskelle, joka on 200 metrin pituinen koski.
  • Valkoisena kuohuavan Jyrävän kosken partaalla on Siilastupa. Jyrävä putoaa muutaman metrin matkalla 9 metriä. Siilastuvalla on tulentekopaikka.

Jyrävä - Harrisuvanto - Kallioportti, 4,6 km

Reitti on alussa helppokulkuista kangasmaastoa, lopussa vaikeakulkuista nousua ja maaporrastuksia. Osuutta ei suositella huonokuntoisille.

Reitti Harrisuvannosta Pyöreälammelle kulkee Oulangan kansallispuiston rajoitusosassa (Juuman vuomat), jossa liikkuminen on sallittu ainoastaan merkityillä reitillä. 

  • Siilastupa, tulentekopaikka ja taukokatos sijaitsevat Jyrävän suvannon rannalla.
  • Harrisuvannon riippusillan jälkeen on Harrisuvannon laavu.
  • Pyöreälammen käymälät on suljettu ja tulentekopaikka puretaan vuoden 2024 aikana.
  • Kallioportille on kova nousu: 100 metriä maaporrastusta myöten alhaalta laaksosta. Talvisin portaisiin muodostuu jäämäki.

Kallioportti - Myllykoski - Juuma, 3,2 km

Reitti on suhteellisen helppokulkuista kangasmaastoa. Matkan varrella on kosteissa kohdissa pitkostusta.

  • Kallioportilla on näköalatasanne, jolta avautuvat huikeat näköalat Kitkajoen laaksoon.
  • Pyöreälammen käymälät on suljettu ja tulentekopaikka puretaan vuoden 2024 aikana.
  • Reitillä on Myllykosken riippusilta.
  • Matka jatkuu Myllykosken jälkeen lähtöpisteeseen Juumaan

Huomioitavaa

Reitillä ei ole talvikunnossapitoa. Talvella portaat ja mäet ovat liukkaita. Suosittelemme liukuesteitä kenkiin.

""
 

Läskipyörä talvimaisemassa Oulankajoen törmän päällä.

Oulangan erämaareitti, 26 km / suunta

Sukellus Oulangan talviseen luontoon lumikengin, suksin tai läskipyörällä - Oulangan erämaareitillä voit nähdä ketun juoksevan jäällä ja helmipöllön tähystämässä kuusen latvassa.

Erämaareitin ylläpito on aloitettu tälle talvikaudelle 16.2.2024.

Kuljettavissa helmikuusta huhtikuuhun hiihtäen, lumikengillä ja fatbikella.
Ohjeellinen kulkuaika 1-2 päivää.
Vaativuus: Vaativa reitti vaativa.

Lähtöpiste

Oulangan luontokeskus tai Juuman pysäköintialue. Luontokeskukselta ladun alkuun on kilometrin kävely, sillä latu alkaa Kiutaköngäs-kosken jälkeen Kiutakönkään taukokatoksen takaa.

Kartta

Oulangan erämaareitin kartta (retkikartta.fi)

Retkeilyrakenteet

Useita taukopaikkoja: kaksi autiotupaa (Ansakämppä ja Jussinkämppä), Kiutakönkään keittokatos ja muita tulentekopaikkoja. Jokaisella taukopaikalla on polttopuuvaja ja kuivakäymälä. Tarvitset mukaasi omaa WC-paperia.

Nähtävää

Kiutaköngäs, Oulankajokivarsi, suoalueet, vanhat metsät. Katso Oulangan kansallispuiston nähtävyydet.

Reittiselostus

Reittimerkintä: kelta-oranssit nauhat. Vaaralliset laskut on merkitty maastoon varoituskylteillä.
Suositeltu kulkusuunta: ei määritelty.
Reittiosuudet: Oulangan luontokeskus-Ansakämppä noin 7 km, Ansakämppä-Jussinkämppä noin 8 km ja Jussinkämppä-Juuma noin 11 km.

Joko päiväretkenä tai yön yli seikkailuna erämaareitti esittelee kulkijalleen kevättalvisen metsän. Reitti kulkee Kiutakönkäältä Jussinkämpälle Karhunkierrosta seuraillen, kunnes Jussinkämpältä erkanee omalle uralleen kohti Juumaa.

Reitin voi myös aloittaa Juuman pysäköintialueelta. Juumasta aloittavalle tulee enemmän jyrkkiä laskuja kuin Oulangan luontokeskukselta aloittavalle.

  • Reitillä on latu-ura toisella reunalla ja toinen reuna on tarkoitettu fatbikelle ja lumikenkäilyyn.
  • Korkeuserojen, laskujen ja nousujen ja uran kapeuden vuoksi reitti on vaativa. 

Huolto

Turvallisuus

Huomioi maastossa olevat varoitukset vaarallisista laskuista. Laskujen vaativuutta lisää puiden läheisyys ja mutkat reitillä. Jos omat laskutaidot epäilyttävät, sukset kannattaa ottaa jyrkissä mäissä pois turvallisuussyistä.

Retkivinkki

Pidempää matkaa kaipaava voi jatkaa Oulangan erämaareitiltä Juumasta Rukalle paikallisten matkailuyrittäjien ylläpitämää Karhunkierros erämaalatua (pdf-tiedosto 374 kt, ruka.fi) pitkin. Matkaa kertyy kokonaisuudessaan noin 50 km. Karhunkierros Erämaalatu (facebook.com) on julkinen ryhmä Facebookissa.

Asiakaspalvelu

Oulangan luontokeskus
Puh. 0206 39 6850 (0,00€/min + pvm/mpm)
oulanka(at)metsa.fi

Poika makaa maassa silmät kiinni. Kuvaan on liitetty Ulkoruokinnassa-logo.

Talviretkeilyn tärpit

Juho Niemelä antaa loistavia vinkkejä talviretkeilyyn Pudasjärven Syötteen laduilta, ja vähän tulillakin pysähtyen. Hiihtokaverina Juholla Metsähallituksen Luontopalvelujen podisti Sini Salmirinne. Kuuntele Talviretkeilyn tärpit latulenkiltä ladeltuna.

Retkiehdotuksia

Talven retkiehdotukset

½ päivää: Ihaile talvista Kiutaköngästä ja vieraile luontokeskuksessa.

1 päivä: Lumikenkäile Oulangan talvisessa luonnossa, Hiiden hurmoksella (5 km) tai  vieraile luontokeskuksessa.

2 päivää: Koe talven taikaa Oulangan erämaareitillä (26 km) hiihtäen tai lumikenkäillen ja yövy autiotuvassa.