Mitä Neitvuorella-Luonterilla voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Neitvuorella on monipuolinen reittitarjonta. Lyhyet näköalapolut kilpailevat maisemien kauneudessa ja patikoinnista pitävät pääsevät pidemmillekin vaelluksille.

Tehdä erävaelluksia kävellen

Neitvuorelta on yhteys Hiidenmaan poluille, joita on yhteensä 55 km. Reittien varrella on mahdollista yöpyä laavulla tai teltassa. Hiidenmaan poluista vastaa Hiidenmaan retket ry.

Retkeilijä patikoi kapealla polulla hämyisessä vanhassa metsässä.
 

Tehdä erävaelluksia meloen ja soutaen

Mahdollisuudet meloa tai soutaa ovat rauhallisella Luonterilla hyvät. Välinevuokrausta ja karttoja on helposti saatavilla. Retkelle voi lähteä vaikka Anttolasta, josta lähin retkisatama (Kaijatsaari) sijaitsee noin 3 km:n päässä.

Alueella on suuria järvenselkiä, mutta Veskansan melontareitit ovat suunniteltu niin, että ne kulkevat mahdollisimman suojaisilla seuduilla. Alueeseen tarkempaan tutustumiseen kannattaa varata ainakin 2 - 3 päivää.

Purjehtia ja liikkua moottoriveneellä

Luonterin puhtailla vesillä veneilijät voivat nauttia suurista järvenselistä sekä kauniista saaristosta. Laivaväylät on merkitty merikarttoihin ja Veskansan reitit -karttaan.

Alueelta löytyy useita retkisatamia palveluineen sekä veneenlaskupaikkoja.

Tutustu myös veneellä saapuvien opastukseen.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Neitvuori on tunnettu näköalapaikkana jo vuosisatojen ajan. Neitvuorelta avautuu upea näkymä Saimaaseen kuuluvan Luonterin saaristoon sekä metsäluontoon. Hiidenmaan tilan viereiseltä pysäköintialueelta on noin kilometrin matka näköalapaikoille suhteellisen jyrkkää nousua Hiijje silimukka -retkeilypolkua (pdf 1,4 Mt, julkaisut.metsa.fi) pitkin.

Retkeilijä katselee keväisessä maisemassa korkealta kalliolta näkymää yli järvien ja metsien.

Hiihtää maastossa

Hiihtäminen on sallittua jokaisenoikeudella (ymparisto.fi), mutta alueelle ei ajeta latuja. Kannattaa muistaa, että virtaava vesi heikentää jäätä ja talven aikana virtausten paikat myös muuttuvat. Alueella on myös suuria järven selkiä.

Kalastaa

18 - 69-vuotiaiden täytyy suorittaa kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi), jos he harrastavat muuta kalastusta kuin onkimista ja pilkkimistä. Jos kalastat useammalla kuin yhdellä vavalla tai muilla pyydyksillä kuin ongella ja pilkillä tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi vesialueen omistajan luvan.

  • Luonterin pohjoisosalla on Juvan kunnan alueella Luonterin kalastuksenhoitoyhdistyksen lupa-alue. Lisäksi lähes puolet Luonterin vesialueesta kuuluu Pitkälahden kalastuskuntaan.
  • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!

Saimaannorpan suojelemiseksi Luonterille on annettu kalastusrajoituksia. Tiettyjen pyydysten ja kalastustapojen käyttö keskeisillä norpan esiintymisalueilla. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella( mmm.fi) on kielletty

Pyöräillä

Mikkelistä kulkee Neitvuorelle merkitty pyöräilyreitti, joka mutkittelee kaupunkialueen jälkeen kauniissa maalaismaisessa. Pyöräilyretkelle kannattaa varata mukaan asianmukainen kartta. Paikalliset yrittäjät järjestävät seudulle myös opastettuja pyöräretkiä. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat. 

Osallistua ryhmäopastukseen maastossa

Maastossa opastavat paikalliset yrittäjät. Lisää tietoja saa Mikkelin seudun verkkosivuilta (visitmikkeli.fi).

Marjastaa ja sienestää

Marjastus ja sienestys on alueella sallittua. Alueelta löytyy mustikkamaita. Marja- ja sieniretken kohteeksi voi suositella Korvensaarta.

Uida

Karihiekan retkisatamassa on kallioiden välissä hiekkaranta, joka soveltuu hyvin uimiseen. Virallista uimarantaa ei kuitenkaan ole.