Napapiirin ohjeet ja säännöt
Napapiirin retkeilyalue on ympärivuotiseen retkeilyyn soveltuva erämainen luontokohde lähellä kaupunkia. Se koostuu retkeilyalueesta ja Vianaavan-Korva-aavan luonnonsuojelualueesta. On tärkeää, että perehdyt alueeseen jo ennalta, ja valmistaudut retkelle huolella tutustumalla ohjeisiin.
Kunnioita luontoa
Lemmikit
Liikkuminen
Leiriytyminen
Tulenteko
Roskaton retkeily
Kalastus
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily
Muut säännöt ja ohjeet
Muu kielletty toiminta
Sesonkiajat
Turvallisuus
Kunnioita luontoa
Tutustu Retkietikettiin.
Lemmikkieläinten vapaana pitäminen on kielletty. Lemmikit ovat tervetulleita, mutta ainoastaan kytkettynä.
Liikkuminen ja leiriytyminen
Liikkuminen ja leiriytyminen on sallittua jokaisenoikeudella. Leiriytymisen suositellaan tapahtuvan karttaan ja maastoon merkittyjen tulentekopaikkojen ja tupien välittömässä läheisyydessä. Tulentekopaikat ja tuvat on lueteltu Palvelut-sivulla. Kaikki tuvat, laavut ja tulentekopaikat löytyvät Retkikartta.fistä.
Tulenteko
Tulenteko on sallittu huolletuilla, karttaan ja maastoon merkityillä tulentekopaikoilla käyttäen ainoastaan tarkoitukseen varattua, paikalle tuotua puuta. Vastuu on aina tulen sytyttäjällä.
Retkikeittimen käyttö on sallittu siellä missä liikkuminenkin on sallittu. Risukeittimen käyttö ei ole sallittu maastopalovaroituksen aikana niistä aiheutuvan kipinöintivaaran vuoksi.
Tulenteko maastopalovaroituksen aikana on ehdottomasti kielletty. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi). Kielto ei koske keittokatoksia tai hormillisia, katettuja tulentekopaikkoja.
Roskaton retkeily
Napapiirin retkeilyalueella ei ole sekajäteastioita maastossa. Vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi.
Reittien lähtöpisteissä Vika- ja Vaattunkikönkäällä on ekopisteet.
Vika- ja Vaattunkikönkään lähtöpaikkojen käymälät ovat imulla tyhjennettäviä, eikä niihin saa laittaa biohajoavaa jätettä. Muihin kuivakäymälöihin voi laittaa pienen määrän biohajoavaa jätettä.
Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla. Muita jätteitä, kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia, ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja.
Lue lisää roskattomasta retkeilystä.
Kalastus
Viehekalastaminen on sallittua kalastonhoitomaksulla (eräluvat.fi) tai Metsähallituksen erillisellä vapaluvalla.
Kalastusluvat Vikakönkään virkistyskalastusalueelle (lupa-alue 2565) voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi) tai Pilke-talon asiakaspalvelusta.
Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily
Marjojen ja ruokasienten poimiminen on sallittu.
Muiden kuin ruokasienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen on kielletty.
Muut säännöt ja ohjeet
- Tutkimustoiminta, tapahtumien järjestäminen ja esimerkiksi elokuvien tai mainosten kuvaaminen maastossa vaatii aina luvan Metsähallitukselta. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
- Napapiirin retkeilyalueen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista ja toistuvaan yrityskäyttöön tarvitaan sopimus Metsähallituksen kanssa (metsa.fi). Päiväkohtaiset käyttömaksut maksetaan Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).
- Metsästämistä on rajoitettu Napapiirin retkeilyalueella (Vikaköngäs ja Vaattunkivaara, Vaattunkiköngäs ja Könkäänsaari). Rajoitukset kartalla Retkikartta.fi.
Muu kielletty toiminta
- Moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta
- Roskaaminen ja rakenteiden vahingoittaminen
- Puiden, pensaiden sekä muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen
- Muita ihmisiä häiritsevä toiminta
Sesonkiajat
Napapiirin alueen käyttö painottuu kesä- ja vähälumiseen aikaan. Suosittuja kohteita ovat erityisesti Vaattunkikönkään saaret ja Vikakönkään alue.
Turvallisuus
Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden ja varoitusten (ilmatieteenlaitos.fi) seuraaminen auttaa retken onnistumisessa. Ota selvää myös maastopalovaroitustilanteesta.
- Kevättulvien aikana huhtikuun lopun ja toukokuun alun välisenä aikana osa pitkosreiteistä voi jäädä tulvaveden alle
- Talviaikana tulee noudattaa erityistä varovaisuutta kiivettäessä näköalatornien portaita.
- Talvella joen jäät voivat olla heikot virtauksen takia
- Pukeudu retkelle värikkäästi ja sään mukaisesti. Mukaan kannattaa aina ottaa wc-paperia.
- Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
- Ota retkelle mukaan ensiapupakkaus. Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Tutustu etukäteen, kuinka toimia hätätilanteessa.
- Matkapuhelimien kuuluvuus on Napapiirin retkeilyalueella varsin hyvä, mutta katvealueita voi olla. Lue lisää matkapuhelimen kuuluvuudesta.
- Retkeilyn ABC
- Katso myös Napapiirin retkeilyalueen ajankohtaista sivu.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkeily poronhoitoalueella
Kun retkeilet Lapissa, lue vinkit retkeilystä poronhoitoalueella.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.