Lounatkoski
Kainuu
Suomussalmi
Hossan kansallispuisto
Lounatkoski on komea varsinkin kevättulvan aikaan. Kosken voimaa on aikoinaan hyödynnetty viljan jauhamisessa. Uittomiehille Lounatkoski oli haastava paikka.
Puuta ja viljaa
Lounatkoskella on nähtävillä rakenteita uitosta ja viljan jauhamisesta. Vuolas koski antoi aikoinaan vesivoimaa, mutta asetti myös haasteita uittomiehille. Alkuperäinen vesimylly on purettu ja tilalle on tuotu vastaavanlainen mylly läheiseltä Lavajärveltä.
Lounatkoskella olevia uittorakenteita ovat uittopato eli tammi ja neulavarasto, jossa säilytettiin padon virtausaukon säätelemisessä käytettyjä parruja eli neuloja. Kosken ylittävän sillan alapuolella on uittosuisteita. Uittomiesten käyttämä kämppä on kunnostettu Metsähallituksen vuokrakämpäksi.
Uitto tuli Hossan vesille puutavarakaupan myötä 1800-luvun loppupuolella. Hossan vesireittejä on aikoinaan perattu ja rakennettu uittoa varten. Alueella on mm. uittopatoja ja -siltoja, uittojohteita sekä uittokämppiä. Uitoista ovat merkkeinä myös vesireittien rannoilla olevat reikäkannot, joita on käytetty uittopuomien sitomisessa tarvittavien närelenkkien vääntämiseen. Vesireitit olivat muutenkin hyvin tärkeitä kulku- ja kuljetusteitä. Vuonna 1902 koko Suomussalmen pitäjässä oli maanteitä yhteensä vain 26 km.
Lounatkoskella on suisteita, jotka ohjasivat tukkien kulkua koskessa, kaksi tammea eli patoa, neulavarasto ja venevaja. 1930-luvulla rakennettu uittokämppä palvelee nykyisin Lounatkosken vuokrakämppänä. Kämppä on museoviraston suojelukohde.
Maatalous on ollut Kainuun keskeinen elinkeino. Omavaraistalouden aikaan vähäisillä pelloilla viljeltiin ruista ja ohraa, jotka jauhettiin käsikivillä tai vietiin jauhettavaksi vesimyllyyn. Hossassa oli aikoinaan kolme myllyä; yksi Lavajärvellä ja kaksi Lounatkoskella. Toinen Lounatkosken myllyistä on purettu ja tilalle on tuotu Lavajärven mylly. Mylly on toimintakuntoinen. Läheisellä yksityisellä myllypalstalla sijaitsevat myllynrauniot myllytupineen. Lisäksi Lounatkoskella on myllysaunan rauniot ja vielä näkyvä hevosvarsitien pohja.
Aukioloajat
Lounatkoskella voi käydä milloin tahansa. Pysäköintipaikalta johtava polku myllylle ja sillalle on kuljettavissa sulan maan aikana. Vuokrakämpän piha-alue on vain vuokralaisten käytössä - kunnioitathan mökkirauhaa.
- Kohteella ei ole henkilökuntaa.
- Myllylle ja sillalle on vapaa pääsy. Myllyn ovi on lukitsematon.
Yhteystiedot
- Lisätietoja kohteesta saa Hossan luontokeskuksesta.
Kulkuyhteydet
- Lounatkoski sijaitsee Hossan kansallispuistossa.
Autolla
- Luontokeskukselta ajetaan Jatkonsalmentietä länteen noin 4 km. Jatkonsalmen vuokrakämpän kohdalla käännytään Tolosenvirralle vievälle soratielle, jota ajetaan noin 2 km. Tien vasemmalla puolen on pieni pysäköintipaikka, josta kävelymatkaa myllylle on noin 50 metriä ja 250 metriä varsinaiselle koskelle.
Kartta
- Hossan kansallispuiston kartta
- Metsähallituksen Retkikartta.fi
Palvelut
- Hossan kansallispuiston ja Hossan luontokeskuksen palvelut.
- Ei esteettömiä palveluita.
Jätehuolto
Maatuvat jätteet laitetaan käymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.
Melontareitit
- Lounatkoski on osa Peranka-Hossa vesiretkeilyreittiä, jonka pituus on 37 km. Itse Lounatkoskea ei suositella laskettavaksi ja kosken ohitusta varten on vetotaival. Lue lisää Perangan vesiretkeilyreitistä.
Kahvila- ja ravintolapalvelut
- Kohteessa ei ole kahvila- tai ravintolapalveluita. Lähin kahvila on 6 kilometrin päässä sijaitsevassa Hossan luontokeskuksessa.
Koululaisryhmien palvelut
- Hossan luontokeskus palvelee koululaisryhmiä. Sieltä voi tiedustella mm. lisätietoja ja ohjelmapalveluita.
Esteettömät palvelut
- Lounatkoskella ei ole esteettömiä palveluita.
Aluetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.
Tämän sivun osoite on luontoon.fi/lounatkoski
Asiakaspalvelu
Hossan luontokeskus
Puh. 0206 39 6041 (0,00€/min + pvm/mpm), 040 751 7221
hossa(at)metsa.fi
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.