Lemmenjoen ohjeet ja säännöt
Lemmenjoen kansallispuiston keskeisin tarkoitus on suojella pohjoisen Lapin erämaaluontoa. Perinteiset saamelaiselinkeinot, poronhoito, kalastus ja metsästys, sekä niiden luomat luonnontyypit ja rakenteet ovat olennainen osa kansallispuistoa. Kansallispuiston rakennetut palvelut ovat lähellä Lemmenjokea, joten syrjävyöhykkeelle lähtiessäsi sinun tulee varustautua huolella.
Lemmenjoella liikkumista, leiriytymistä ja tulentekoa koskevat eri säännöt puiston eri vyöhykkeillä: kulttuuri-, virkistys-, syrjä- ja rajoitusvyöhykkeillä. Vyöhykkeet löytyvät Lemmenjoen järjestyssäännöstä (liitekartta 1, sivu 10, pdf, julkaisut.metsa.fi).
Liikkumista on rajoitettu Ravadaskönkään rajoitusvyöhykkeellä, missä ei saa poistua merkityltä reitiltä. Tutustu puiston rajoitusalueisiin Kartat-sivulla ja Retkikartta.fissä.
Kunnioita luontoa
Liikkuminen
Leiriytyminen
Tulenteko
Roskaton retkeily
Kalastus
Marjastus ja sienestys
Pyöräily ja ratsastus
Muut säännöt
Kullanhuuhdonta
Ilma-alukset
Kielletty toiminta
Turvallisuus
Kunnioita luontoa
Lemmenjoen kansallispuistossa retkeilyä ohjataan järjestyssäännöllä. Paikallisia ja lähikylien asukkaita koskevat omat, hieman laajemmat erityissäännökset.
Ethän jaa netissä sisältöä, jossa rikotaan kansallispuiston sääntöjä. Tutustu myös Retkietikettiin.
Lemmikkieläinten vapaana pitäminen on kielletty. Metsästyksessä sekä poronhoitotöissä käytettävät koirat voivat olla irrallaan kyseisen toiminnan yhteydessä.
Liikkuminen
Kansallispuistossa saa liikkua vapaasti jalan, lumikenkäillen, hiihtäen, soutaen ja meloen Ravadaskönkään rajoitusvyöhykettä lukuun ottamatta.
- Ravadaskönkään rajoitusvyöhykkeellä liikkuminen merkittyjen reittien ulkopuolella on kielletty.
- Polkupyörällä ajaminen ja ratsastaminen on sallittu vain merkityillä kesäretkeilyreiteillä.
Leiriytyminen
Lyhytaikainen leiriytyminen on sallittu kaikkialla kansallispuistossa lukuun ottamatta:
- Ravadaskönkään rajoitusvyöhykettä, jonne leiriytyminen on kiellettyä.
- Lemmenjokilaaksossa välillä Njurkulahti-Kultahamina leiriytyminen on sallittu ainoastaan maastoon merkittyjen tauko- ja tulentekopaikkojen sekä tupien välittömässä läheisyydessä sekä maastoon merkityillä leiriytymispaikoilla.
Autiotuvat on lueteltu Palvelut-sivulla. Kaikki Lemmenjoen tuvat, laavut ja tulentekopaikat löytyvät Retkikartta.fistä.
Tulenteko
Avotulen teko on kansallispuistossa sallittu huolletuilla, karttaan ja maastoon merkityillä tulentekopaikoilla käyttäen ainoastaan tarkoitukseen varattua, paikalle tuotua puuta. Vastuu on aina tulen sytyttäjällä. Retkikeittimen käyttö on sallittu siellä missä liikkuminenkin on sallittu.
Puiston syrjävyöhykkeellä tulenteko on sallittu myös muualla kuin huolletuilla tulentekopaikoilla, ei kuitenkaan alle puolen kilometrin etäisyydellä rakennetusta tulentekopaikasta. Tulentekoon voi käyttää maasta löytyviä oksia, risuja ja pieniä juurakoita.
Maastopalovaroituksen aikana:
- Avotulen teko on kiellettyä kaikkialla, myös merkityillä tulentekopaikoilla, kun alueelle on annettu maastopalovaroitus (ilmatieteenlaitos.fi).
- Maastopalovaroituksen aikana risukeittimien käyttö ei ole sallittu niistä aiheutuvan kipinöintivaaran vuoksi.
Roskaton retkeily
Lemmenjoen kansallispuistossa ja Kultareitillä ei ole sekajäteastioita maastossa. Vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi.
- Njurkulahden pysäköintialueella on astia sekajätteelle. Sekajäteastioita löytyy myös kaikilta tuvilla. Suosittelemme kuitenkin, että tuot itse omat roskasi pois maastosta, koska koneellinen jätteiden kuljetus jättää maaston jälkiä ja aiheuttaa melua.
- Ruoantähteet ja muut biojätteet voi jättää taukopaikan kuivakäymälään tai kompostoriin.
Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla tai autiotuvan tulisijassa. Muita jätteitä, kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia, ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja.
Kalastus
Pilkkiminen ja onkiminen on sallittu kansallispuiston järvissä ja lammissa.
Virtavesissä Lemmenjoella kalastukseen vaaditaan kalastonhoitomaksun (eräluvat.fi) lisäksi erillinen kalastuslupa riippuen alueesta, joko Lemmenjoki 1509 tai Lemmenjoen kansallispuisto 1508 (eräluvat.fi) Kysy lisää vapaluvista Ylä-Lapin luontokeskuksen asiakaspalvelusta.
Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
Marjastus ja sienestys
Marjojen ja muiden kuin puissa kasvavien sienten poimiminen on sallittu elleivät liikkumisrajoitukset sitä estä.
Pyöräily ja Ratsastus
Pyöräily ja ratsastus on sallittu ainoastaan merkityillä kesäretkeilyreiteillä.
Lentäminen
Ilma-aluksilla voi laskeutua ilmailulaitoksen entisille Jäkäläpään ja Martiniiskonpalon lentopaikoille omalla vastuulla. Muutoin ilma-aluksella laskeutuminen on luvanvaraista.
Kullanhuuhdonta
Kullanhuuhdonta kansallispuistossa on sallittu vain kaivoslain mukaisilla kullanhuuhdonta-alueilla. Kullanhuuhdonta on luvanvaraista toimintaa (suomi.fi).
Muut säännökset
- Inarin kunnan puoleinen alue puistosta kuuluu saamelaisten kotiseutualueeseen. Saamelaisilla alkuperäiskansana on oikeus ylläpitää ja kehittää omaa kulttuuriaan ja perinteisiä elinkeinojaan, myös poronhoidon edellytykset turvataan.
- Lemmenjoen kansallispuistoon ei myydä metsästyslupia, mutta paikallisilla asukkailla on oikeus metsästää kansallispuistossa.
- Tutkimustoiminta, tapahtumien järjestäminen ja esimerkiksi elokuvien tai mainosten kuvaaminen maastossa vaatii aina luvan Metsähallitukselta. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
- Lemmenjoen kansallispuiston reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista ja toistuvaan yrityskäyttöön tarvitaan sopimus Metsähallituksen kanssa (metsa.fi). Päiväkohtaiset käyttömaksut maksetaan Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).
- Liikkumista, moottorikulkuneuvojen ja ilma-alusten käyttöä sekä leiriytymistä ja tulentekoa koskevat rajoitukset eivät koske suojelusäännösten sallimia viranomaistoimia.
- Porojen laiduntaminen ja siihen liittyvä poronhoitotyö on kansallispuistossa sallittu poronhoitolain mukaisesti.
Kielletty toiminta Lemmenjoen kansallispuistossa
Kansallispuistossa on kielletty seuraavat luontoa muuttavat toimenpiteet järjestyssäännössä mainittuja poikkeuksia lukuun ottamatta:
- Koiravaljakolla ajaminen.
- Moottorikäyttöisten kulkuneuvojen (myös moottoriveneen ja vesijetin) käyttö.
- Ojitus ja maa-ainesten ottaminen.
- Rakennusten, teiden ja laitteiden rakentaminen.
- Eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen sekä niiden pesien ottaminen ja vahingoittaminen.
- Koirien pitäminen irrallaan.
- Roskaaminen.
- Muut toimenpiteet, jotka saattavat muuttaa alueen luonnontilaa tai vaikuttaa epäedullisesti sen kasvillisuuden tai eläimistön säilymiseen.
Lemmenjoen järjestyssääntö
Lemmenjoen kansallispuiston järjestyssääntö (pdf, 4,2 Mt, julkaisut.metsa.fi), annettu 18.3.2009.
Sesonkiajat
Pääosa Lemmenjoen kansallispuiston noin 30 000 kävijästä vierailee puistossa kesäaikana. Huippusesonki kestää kesäkuun lopulta syyskuun loppuun. Eniten kävijöitä on Ravadaskönkäällä ja Kultareitillä.
Turvallisuus
Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Lemmenjoen ulkoilukartta kannattaa hankkia retkeä varten. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden seuraaminen auttaa retken onnistumisessa. Kannattaa ottaa selvää myös maastopalovaroitustilanteesta.
- Pukeudu retkeille värikkäästi ja sään mukaisesti. Ota etukäteen selvää säästä ja olosuhteista.
- Melonnan turvallisuudesta ja varusteista tietoa: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
- Ota retkelle mukaan ensiapupakkaus. Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
- Matkapuhelimien kuuluvuus vaihtelee Lemmenjoen kansallispuistossa, esimerkiksi jokilaaksossa puhelin ei kuulu lainkaan. Ennen retkeä voit tutkia oman operaattorin kuuluvuuskarttaa. Lue lisää matkapuhelimen kuuluvuudesta.
Katso myös Lemmenjoen kansallispuiston Ajankohtaista-sivu.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkeily poronhoitoalueella
Kun retkeilet Lapissa, lue vinkit retkeilystä poronhoitoalueella.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.