Löydä kansallismaisemasta monenlaista tekemistä ja fyysisesti vaativaa menoa, mutta myös luonnon rauhaa ja hiljaisuutta. Kolilla aika ei käy pitkäksi kenelläkään.

Patikointi

Nauti huikeasta kansallismaisemasta, kaskimetsistä ja synkeistä kuusikoista merkityillä reiteillä omin päin tai opastetusti. Merkittyjä polkuja on noin 80 kilometriä, joista voi valita oman kunnon ja ajan mukaan juuri itselleen sopivan. Ukko-Kolilta avautuvaa kansallismaisemaa pääsee ihailemaan myös Kolin luontokeskus Ukosta lähtevällä esteettömällä reitillä (0,8 km). Koululaisille ja perheille sopii esimerkiksi Kaskenkierros (pdf 2 Mt, julkaisut.metsa.fi) perinnemaisemassa (4,1 km). Vaativalla Herajärven kierroksella (30–61 km) kulkijan matkalle osuu vaarametsien ja -maisemien lisäksi purojen solinaa ja lehtolintujen laulua. Yöpyä voi vaikka laavussa, vuokratuvassa, teltassa tai ylellisesti hotellissa.

Nainen havainnoi kukkivaa pihlajaa Kolin kallioilla. Pielinen näkyy taustalla.

Lumikenkäily

Talvisaikaan vaeltaminen sujuu kätevimmin lumikengillä (maastoon merkittynä Huippujen lumikenkäilyreitti 2 km). Lumikengillä pääsee kapuamaan vaarojen laelle ja kulkemaan metsän siimeksessä suksia näppärämmin. Lumikenkiä voi vuokrata Kolin alueen yrittäjiltä, jotka tarjoavat myös opastettuja lumikenkäilyretkiä.

Lumikenkäilijät retkellä kansallismaisemassa. Tykkylumiset puut taustalla.

Laskettelu

Kansallismaisemaa voi ihailla myös lasketellen. Ukko-Kolilla sijaitseva eteläisen Suomen haastavin ja korkein (korkeusero 230 m) rinne on kokeneidenkin laskettelijoiden mieleen. Ukko-Kolin kuusi rinnettä sijaitsevat Kolin luontokeskus Ukon ja Break Sokos Hotellin vieressä. Tuolihissillä pääsee Pielisen rannasta ylös maisemia ihailemaan myös ilman suksia.

Ratsastus

Koe Kolin kauneimmat vaaramaisemat hevosen selässä. Kansallispuistossa ratsastetaan kolmella reitillä pikkuteillä, osalla ympäri vuoden. Ratsain voi tutustua vaikkapa Paimenenvaaraan tai kansallispuiston vanhoihin pihapiireihin. Ohjattuja ratsastusretkiä järjestetään myös aloittelijoille ja vain vähän ratsastaneille. Valitse ratsastusretkistä muutaman tunnin talutusratsastus tai jopa paripäiväinen vaellus.

Muut aktiviteetit

  • Hiihto: Kansallismaiseman koet helpolla (3 km) tai vaativalla (7 km) vaaraladulla. Huollettuja perinteisen ja luistelutyylin latuja on Kolilla yli 50 km. Erämaan makuun pääsee kansallispuistoa sivuavalla valaistulla ladulla (22 km). Reitin varrella voi yöpyä teltassa tai laavulla.
  • Kalastus:
  • Lintujen tarkkailu: Kohtaa kalasääksi, sinipyrstö ja selkälokki.
  • Luontokeskus: Kolin luontokeskus Ukosta saat parhaat vinkit, mihin mennä ja mitä tehdä. Vaihtuvia näyttelyitä ja kuvaesityksiä, kauppa ja kahvila sekä kansallispuiston ainoa esteetön WC.
  • Luontopolut: Kolmella luontopolulla (2,5–5 km) tulevat tutuiksi kaskiperinne (pdf x 4,55Mt), rehevät rinnelehdot (pdf x 2,59Mt) ja kansallispuiston monimuotoinen geologia (pdf x 2,64Mt) (julkaisut.metsa.fi). Reittien varrella tulentekopaikkoja.
  • Marjastus ja sienestys: Kokeile, maistuvatko mustikat, puolukat ja vadelmat sekä tyypillisimmät ruokasienet kansallismaisemassa poimittuina toisenlaisilta kuin kotimetsässä.

Lähikuvassa suppilovahveroita.

  • Melonta ja soutu: Kolin kansallispuistossa toimivilla yrittäjillä on vuokrattavana kanootteja, kajakkeja ja soutuveneitä. Melontareittien varrella on tulentekopaikkoja sekä yöpymispaikkoja laavuissa, vuokramökeissä ja teltassa. Retkeilijän on hyvä huomioida, että kansallispuiston järjestyssäännöt kieltävät liikkumisen hehtaaria pienemmillä luodoilla 15.5.–17.7. vesilintujen pesimärauhan turvaamiseksi. Yöpyminen on sallittu kansallispuiston saarista vain isomman Hiekkasaaren ja Iso-Korpin tulentekopaikoilla. Pielisen ulapan ja saarien vastapainona on kapea ja pitkä Herajärvi.
  • Nähtävyydet ja näköalat: Suomen tunnetuin kansallismaisema avautuu Ukko-Kolilta 347 metristä. Kulttuurimaiseman aarteita ovat myös ahot ja vanhat pihapiirit.
  • Purjehdus ja veneily: Pielisen saariin voi rantautua myös moottoriveneellä, mutta niihin ei ole rakennettu luiskia eikä laiturirakenteita. Yöpyminen saarissa on sallittu vain isomman Hiekkasaaren ja Iso-Korpin tulentekopaikoilla. Muutoin yöpyjän kannattaakin suunnata kansallispuiston eteläpäähän Rykiniemeen, jonka rannassa on luvallinen telttailualue. 
  • Pyöräily: Puiston halki kulkevilla yksityisteillä sekä Herajärven ja Jeronjärven tuntumassa kiertävillä merkityillä pyöräilyreiteillä polkeminen on sallittua.
  • Ryhmäopastukset: Tietoa erilaisista opastuksista luontokeskuksessa ja luonnon helmassa saa Kolin luontokeskus Ukosta.
  • Uinti: Hienoja hiekkarantoja löytyy saarista ja pitkin Pielisen rantaviivaa. Parhaiten pääsee uimaan Kolin satamassa, mutta puistossa ei ole virallista uimarantaa.
  • Vapaaehtoistoiminta: Paimenna lampaita, polta kaskea tai osallistu vapaaehtoistapahtumissa kansallispuiston töihin.