Retkeilyn ajankohtaisia

Kolin luontokeskus Ukko

Saapuminen

 

Retkeilyn ajankohtaisia

(Päivitetty 17.10.2024)

Päivitämme tähän artikkeliin ajankohtaista tietoa Kolin kansallispuiston retkeilyolosuhteista, maastopalveluista, poikkeustilanteista. 

Voit tutustua olosuhteisiin myös itse Kolin kelikameroista, jotka sijaitsevat mm. Kolin rinteillä. https://koliski.fi/laskettele/kamerat

Kolin reiteillä retkeillään loppusyksyn ja alkutalven olosuhteissa: maastossa on liukkaita kiviä, juurakoita ja liiskautuneita lehtiä. Pakkasöiden jälkeen maastossa on lunta ja jäätä. Suosittelemme pitäväpohjaisia ja tukevia kenkiä.
 

Kiskohissi on huollettu ja käytössä

(Päivitetty 17.10.2024)

P1-pysäköintialueen ja Yläpihan välillä kulkeva kiskohissiin tehtiin perusteellinen huolto syksyllä 2024. Hissi oli poissa käytöstä noin kaksi kuukautta. Hissi otettiin käyttöön 15.10. 
Lue lisää 15.10. julkaistusta uutisesta: Kolin kiskohissi on jälleen käytössä - perusteellinen huolto kesti kaksi kuukautta.

 

Kolin reitit

Kolilla retkeillään normaalissa syyskelissä. Suosittelemme retkeilijöille pitäväpohjaisia jalkineita retkeilyyn. 

Herajärven kierros on vaativa sulanmaan vaellusreitti. Reitti on vaativa raskaiden nousujen ja jyrkkien alamäkien vuoksi. 

Kiviniemessä Herajärven eteläosassa sijaitseva Sikosalmen lautta on käytössä. Tämä tarkoittaa sitä, että Herajärven kierros 35 km ja 30 km ovat kierrettävissä. 

Liikkuminen Kolin kansallispuiston reiteillä tapahtuu kulkijan omalla vastuulla. Lue lisää reiteistämme ja tutustu myös yhteistyötahojemme välinevuokrausmahdollisuuksiin.

Pyydämme välttämään retkeilyä Tarhapuron vesiputoukselle. Alue on erittäin pahoin tallautunut ja kulunut. Tavoitteena on, että alueen kasvillisuus voisi elpyä. Lue lisää täältä. 

 

Saapuminen

Kolille pääsee myös julkisen liikenteen eli junan, bussien ja taksin kyydissä. Junat pysähtyvät Joensuussa, jossa voit hypätä bussin kyytiin ja jäädä pois Kolinportilla. Kolinportilta Kolille on noin 9 km, loppumatkalle kannattaa tilata taksi. Lisätietoja Saapuminen-sivulta. 

  • Lue lisää mahdollisuuksista päästä Kolille Saapuminen-sivulta ja Kolin matkailu Oy:n Miten Kolille -sivulta. Jälkimmäisissä aikatauluissa on hyvä huomioida, että  "hotelli" tai "Break Sokos Hotel Koli" tarkoittaa Kolin Yläpihalla sijaitsevaa hotellia, joka sijaitsee Kolin luontokeskus Ukon vieressä.  

 

Omalla autolla Kolille - ruuhkan välttäjän vinkit sesongille

Kesäsesongin aikaan pysäköintialueet voivat Kolilla ruuhkautua. Suosi kesäaikana julkisia yhteyksiä ja muita, pienempiä pysäköintialueitamme.

Huomaathan, että yöpyminen pysäköintialueillamme on kiellettyä. Alueella on myös karavaanareille suunnattuja palveluita.

Vaihtoehtoisia pysäköintialueita ja reittejä Ukko-Kolille:

Omalla autolla saapuville suosittelemme saapumista Kolille asfaltoidun Kolintien (tie numero 504) kautta, vaikka navigaattori neuvoisi muuta. Jerontietä (nro 15735) tai Rantatietä (nro 5046) ei ole päällystetty, joten ne voivat olla haastavia erityisesti rankkojen sateiden jäljiltä ja suurille kulkuneuvoille. 

Risteillen Kolille ja Kolilta

Entäpä jos tulisitkin kuten Kolin matkailun pioneerit tulivat! Kolille pääsee samoin kuin Suomen matkailun edelläkävijät eli junalla Vuonislahteen ja laivalla (Marival II) yli Pielisen Kolin satamaan. Lisätietoja koli.fi-sivulta. Kolin Satamassa palveluja tarjoaa Kolin satamaravintola. Satamasta ylös Kolin huipuille nousee ylös Sataman polku, jota on kuljettu jo 1800-luvun lopulta! 

Jos saavut Kolille omalla autolla risteilläksesi Pielisellä, käydäksesi satamassa tai kulkeaksesi Sataman polun, huomaathan uuden pysäköintialueen ,Sataman pysäkointialue 2:n, joka sijaitsee Kolin Rantatien ja Aamurannantien kulmauksessa (Rantatie 6) noin 500m ennen Kolin Satamaa Kolin kylältä päin saapuessa. Pysäköintialueelta ei ole kevyen liikenteen väylää sataman suuntaan, vaan matkailijoiden tulee kävellä maantien reunaa pitkin varovaisuutta noudattaen.

Vinkit kesäkauden retkeilyyn

Vuokratuvat

Kolin kansallispuistossa on 11 vuokratupaa, joita vuokrataan Metsähallituksen Eräluvat-verkkokaupassa. Verkkokauppa uudistuu vuonna 2024. Tästä syystä vuoden 2025 vuokrakauden myynti alkaa poikkeuksellisesti vasta marraskuussa 2024. 

Vuoden 2024 vuokrakalenterit ja tupien esittelyt löydät tuttuun tapaan osoitteesta: luontoon.fi/tuvat tai vaihtoehtoisesti luontoon/koli/palvelut.

Pyöräily Kolilla

Kolin kansallispuistossa pyöräily on sallittu ainoastaan ajoteillä. Pyöräilyä rajoitetaan, koska Kolin kansallispuisto on jyrkkäpiirteinen, reitit vaativia ja vilkkaasti kuljettuja ja maasto herkästi kuluvaa. Tarkasta Kolin ohjeet ja säännöt ennen retkelle lähtemistä.

Vinkki: Hyvän 20 km:n pyöräilylenkin saat polkemalla Ylä-Kolintieltä etelään Jerontielle, josta edelleen Kotaniementielle ja Pienen-Mäkräntielle. Pienen-Mäkräntieltä käännytään pohjoiseen ja jatketaan Rantatietä Merilänrannantielle, josta voi palata takaisin Ylä-Kolintielle. Huomioi, että ajoteillä liikkuu paljon autoilijoita.

Tulenteko ja tulentekopaikat

Kolin luontokeskus Ukon vieressä sijaitsevaa Pääministerin tulentekopaikkaa lukuun ottamatta kaikilta karttaan merkatuilta tulentekopaikoiltamme pitäisi löytyä rankapuuta, jota retkeilijä voi itse sahata ja pilkkoa nuotion tekemistä varten.

Tutustu tarkemmin alueen karttoihin ja palvelurakenteisiin.

Vedenottopaikat ja kaivot

Ikolanahon lähde ja Jeron vuokratuvan kaivo ovat käyttökiellossa. Vettä ei tule juoda edes keitettynä. Juomavettä voi tarvittaessa hakea Kolin luontokeskus Ukosta. Ukon ollessa suljettuna vettä voi hakea Break Sokos Hotel Kolilta (sokoshotels.fi).

Lue lisää Herajärven kierroksen juomavedestä ja Kolin kansallispuiston juomavedestä.

 

Metsähallitus pyytää retkeilijöitä välttämään liikkumista Kolin kansallispuiston Tarhapuron ympäristössä - Herkät kasvilajit ovat kärsineet tallaantumisesta 

(Julkaistu 21.6.2023, päivitetty 22.7.2024)

Tarhapuron putouksen maasto Kolin kansallispuistossa on pahoin kulunut, joten retkeilijöitä kehotetaan välttämään putouksen alueella liikkumista toistaiseksi. Tavoitteena on, että kasvillisuus elpyisi. Lisäksi Tarhapurolle tarvittaisiin uusia retkeilyrakenteita, jotta vesiputoukseen voisi jatkossa tutustua luontoarvoja vaarantamatta. 

Kansallispuistojen, kuten muidenkin luonnonsuojelualueiden tärkein tehtävä on luonnon eli eliölajien ja luontotyyppien suojelu. Kohteet ovat myös merkittäviä virkistysalueita, mutta virkistyskäyttö pitää aina sovittaa luonnon sallimiin rajoihin. Lue uutinen täältä.

Uutisia Kolilta

Tupien varaukset

Kansallispuiston vuokratuvat ovat varattavissa nyt Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).

Vinkit retkeilyyn

Retkeilijä veistää kiehistä.

Tulenteko: Retkeilyn ABC.