Koitajoen ohjeet ja säännöt
Ohjeita Koitajoella liikkumiseen
Koitajoen alue jakaantuu kahteen osaan: Koivusuon luonnonpuistoon ja muuhun Koitajoen luonnonsuojelualueeseen. Molemmilla alueilla on omat ohjeet ja säännöt. Koska luonnonpuisto pyritään säilyttämään mahdollisimman rauhoitettuna tutkimusalueena, luonnonpuiston alueella on liikkuminen ja muu toiminta rajoitetumpaa kuin muualla Koitajoen luonnonsuojelualueella.
Koivusuon luonnonpuistossa on
sallittua
- liikkuminen vain merkityillä reiteillä.
- Tämä rajoitus ei kuitenkaan koske Ilomantsin kunnan vakinaisia asukkaita, kun he liikkuvat alueella sienestääkseen tai marjastaakseen. Muuten alueella liikkuminen on kielletty ilman erityistä lupaa. Myös rajavyöhykkeellä liikkumiseen tarvitaan rajavartioston myöntämä lupa.
- Koivusuon luonnonpuiston järjestyssääntö kokonaisuudessaan (julkaisut.metsa.fi, pdf, 1,1 MB)
Muualla Koitajoen luonnonsuojelualueella on
sallittua
- liikkuminen jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen rajoitusosia lukuun ottamatta
- leiriytyminen, joka on sallittua jokaisenoikeuksin (ymparisto.fi) 1 - 3 vrk, mutta suosittelemme leiriytymistä tulentekopaikkojen yhteydessä.
- marjojen ja ruokasienten poimiminen
- onkiminen ja pilkkiminen jokaisenoikeudella (ymparisto.fi) pois lukien vaelluskalavesistön koski- ja virta-alueet (kalastusrajoitus.fi). Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
rajoitettua
- kulkeminen rajan suuntaisella rajavyöhykkeellä, jonka takaraja on merkitty keltaisilla, puihin tai paaluihin maalatuilla maalimerkeillä sekä rajavyöhykettä osoittavilla kilvillä. Rajavyöhykkeellä saa liikkua vain erityisellä kulkuluvalla.
- Lisäksi Koivusuon luonnonpuistossa liikkuminen on merkityn reitin ulkopuolella luvanvaraista (Katso Koivusuon luonnonpuiston järjestyssääntö).
- tulenteko, joka on sallittu vain sitä varten osoitetuilla paikoilla.
- metsästäminen, joka on sallittua Metsähallituksen luvalla.
- Alueella saa viehekalastaa suorittamalla kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi). Kalastonhoitomaksu ei oikeuta kuitenkaan kalastamaan vaelluskalavesistön koski- ja virta-alueilla (kts. alueet kalastusrajoitus.fi). Jos kalastat useammalla kuin yhdellä vavalla tai vaelluskalavesistön virta- ja koskialueilla tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi Metsähallituksen Etelä-Suomen vapaluvan (lupa-alue 7413, eraluvat.fi). Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eräluvat.fi).
- Koitajoen alueen eteläosassa Niemijärvessä voi lisäksi kalastaa seisovilla pyydyksillä. Pyydyskalastukseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi Metsähallituksen Ilomantsin pyydyslupa nro 7004 (eraluvat.fi). Luvat ovat voi ostaa palvelunumerosta 020 69 2424.
- Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
- Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
kiellettyä
- tulenteko maastopalovaroituksen aikana
- Maastopalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu ainoastaan autiotupien kamiinoihin. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).
- lemmikkieläinten vapaana pitäminen
- maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen
- luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen
- selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen
- moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta
- moottorikelkkailu
- roskaaminen tai rakenteiden vahingoittaminen.
Ristisuon soidensuojelualueen järjestyssääntö (pdf 0,2 Mt, julkaisut.metsa.fi)
Ruosmesuon-Hanhisuon soidensuojelualueen järjestyssääntö (pdf 0,3 Mt, julkaisut.metsa.fi)
Dronen lennättäminen
Koko Koitajoen luonnonsuojelualue kuuluu ADIZ-rajavyöhykkeeseen, jonka takia myös harrastajien täytyy tehdä Dronen lennättämisestä lentosuunnitelma AIS Finlandille. Ruunaan luonnonsuojelualueen itäosissa on myös lentokieltoalueita. Lentosuunnitelman laadintaohjeita ja lähetyslomakkeet löytyvät Fintraffic ANS:n ilmailutiedotuspalvelun verkkosivuilta (fintraffic.fi). Lisätietoja dronen lennättämisestä saa Fintraffic ANS:n sivuilta (ais.fi).
Koitajoen luonnonsuojelualueella muita ihmisiä tai eläimiä häiritsevä dronen lennättäminen on kielletty. Erityistä varovaisuutta on noudatettava lintujen pesimäaikana.
Ennakkovarustautuminen
Matkapuhelimien kuuluvuus
- Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Koitajoen alue on pääosin katvealuetta eli kuuluvuutta ei ole lainkaan. Paras mahdollisuus saada yhteyttä alueelta matkapuhelimella on Polvikosken ympäristössä. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalleja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
- Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.
Varusteet ja turvallisuus
- Mukaan kannattaa ottaa juomavettä, sillä Koitajoella ei ole vesipisteitä.
- Kevättulvien aikana on tarpeen käyttää vedenpitäviä jalkineita.
- Suojaudu hyttysiltä ja mäkäröiltä kesä - elokuussa ja hirvikärpäsiltä elo - syyskuussa.
- Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
- Mukaan kannattaa ottaa ensiapupakkaus.
-
Mukaan kannattaa ottaa myös WC-paperia.
- Retkeilyn ABC:
- Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
Sesonkiajat
- Autiotuvissa on ruuhkaa erityisesti syksyisin metsästysaikana.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.