Karhunkierroksen reittiselostus
Karhunkierros kulkee monipuolisissa maisemissa ja vaihtelevissa maastoissa Oulangan kansallispuiston läpi aina Rukalle saakka. Reitin varrella on kangasmetsiä ja lehtoja, harjuja, tuntureita, kivikoita, suota ja pitkoksia, riippu- ja puusiltoja, loivia ja haastavia nousuja sekä jyrkkiä alamäkiä - sekä henkeä salpaavia maisemia!
Karhunkierros on kesäreitti, joten sillä ei ole talvikunnossapitoa. Vaelluskausi: toukokuun loppu - lokakuu.
Karhunkierroksen kiertäminen ei vaadi erityisiä erä- tai suunnistustaitoja, mutta retkeilyn perustiedot ja -taidot on hyvä hallita. Valmistaudu reitin kulkemiseen tutustumalla etukäteen reittikuvaukseen ja hankkimalla alueen kartta. Hyvä paperikartta Karhunkierrokselle on esimerkiksi ulkoilukartta Ruka Oulanka Karhunkierros 1:50 000. Karhunkierros-vaellusreitti näkyy myös Oulangan kansallispuiston esitekartassa. Tutustu ennen vaellukselle lähtöä Oulangan kansallispuiston karttoihin, ohjeisiin ja sääntöihin sekä Retkietikettiin, josta löydät ohjeita retkeilyyn. Retkeilyn perustaitoihin voi perehtyä Retkeilyn ABC -sivulla.
Karhunkierros ei ole esteetön maaston korkeusvaihtelun ja porrastusten vuoksi.
Reittiosuus Oulangan luontokeskukselta Jussinkämpälle on kuljettavissa talvellakin Oulangan erämaareittiä pitkin. 26 km:n pituinen Oulangan erämaareitti on moottorikelkalla ajettu pohja, jossa on myös latu-ura. Reittiä ylläpidetään helmikuun puolesta välistä huhtikuulle, kunnes hanki ei enää kanna. Reitti on vaativa kapeiden ja jyrkkien laskujen takia.
Kunnioita luontoa ja muita retkeilijöitä. Tutustu myös tupaohjeeseen ennen vaellusta.
Lähtöpisteet pohjoisesta etelään
Lähtöpisteiden osoitteet esitellään tarkemmin Oulangan Patikointireitit-sivulla.
-
Hautajärven lähtöpiste (sijaitsee Hautajärven kylässä)
-
Savilammen pysäköintialue
-
Ristikallion lähtöpiste (Sallantien varressa oleva pysäköintialue)
-
Juuma
Reittiosuudet
Karhunkierros-vaellusreitti kulkee Oulangan kansallispuiston pohjoisosan leppoisista, vaihtelevista metsämaastoista eteläpään kivikkoisiin jokivarsiin ja hien nostattaviin tuntureihin. Matkan varrella ympäröivä luonto luo uudenlaisia näkymiä tämän tästä: on laajoja soita, jylhiä kallioita, reheviä lehtoja, kuivia mäntykankaita, niittyjä, vaaroja sekä muita Oulangan kansallispuiston ainutlaatuisia nähtävyyksiä, kuten villejä koskia ikiaikaisten kallioseinämien suojassa.
Karhunkierros voidaan jakaa neljään reittiosuuteen, joissa on sekä helppoja että vaativia osuuksia. Reittiosuudet ovat noin parin päivän mittaisia. Sopiva vaellusnopeus on noin 3 - 3,5 km tunnissa. Reittiosuudet ja niiden ohjeellinen kulkuaika:
- Hautajärvi - Oulangan luontokeskus, 28 km, 2 päivää.
- Ristikallion lähtöpiste (Sallantien pysäköintialue) - Oulangan luontokeskus, 18 km, 1 - 1½ päivää.
- Oulangan luontokeskus - Juuma, 31 km, 2 päivää.
- Juuma - Rukatunturi, 23 km, 2 päivää.
Kosteat kohdat on pitkostettu. Reittiin ei sisälly kahluita, sillä vesistöt ylitetään riippusilloin ja puisia siltoja myöten.
Reittimerkintä
Karhunkierros on merkitty oransseilla maalimerkeillä puihin sekä metallisillta viitoilla.
Karhunkierros-reitillä on Hautajärveltä Rukalle kilometrin välein välimatkatolpat, jotka osoittavat etäisyydet kilometreinä reitin päätepisteisiin Hautajärvelle ja Rukalle. Myös lähimmät kohteet, kuten taukopaikat ja nähtävyydet, on kerrottu maasto-opasteissa. Opasteissa on myös koordinaatit.
Ota huomioon
- Maastossa voi olla lunta vielä toukokuussa. Varjoisissa painanteissa lunta voi olla vielä toukokuun lopussakin, jopa kesäkuussa.
- Karhunkierros menee poikki keväisin Oulangan jokien ja purojen tulviessa. Keväällä lumen ja roudan sulaessa tulvavesi yltää polulle, mikä vaikeuttaa reitillä kulkemista sekä jokien ja purojen ylityksiä. Tulva-aika on yleensä 9.5. alkaen toukokuun loppuun. Suosittelemme Karhunkierroksen vaeltamista vasta tulva-ajan jälkeen.
- Sateella ja alkutalvella pitkokset ja riippusillat sekä kivikkoiset kohdat ovat liukkaita.
- Karhunkierroksen eteläisimmällä osuudella kohti Rukatunturia vedenottopaikkoja on vähemmän kuin Oulangan kansallispuistossa kulkevalla osuudella. Varaudu ottamalla riittävästi puhdistettua vettä mukaan esimerkiksi Porontimalta lähtiessäsi.
- Lemmikkieläinten kanssa vaellusta suunnittelevien kannattaa varautua siihen, että reitillä on siltoja ja riippusiltoja, joita lemmikit eivät välttämättä suostu tai kykene ylittämään. Tupiin saa tuoda lemmikkieläimiä, mutta vain muiden tuvan käyttäjien suostumuksella. Lisää tietoa Oulangan ohjeissa ja säännöissä.
- Osan Karhunkierroksen osuuksista voi myös kulkea vesitse meloen. Lisätietoja Oulangan melontareiteistä.
- Lisätietoja Karhunkierroksen kulkuyhteyksistä.
- Karhunkierroksen kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan).
Jätehuolto
Kansallispuiston reiteillä ei ole roska-astioita, joten Oulangan kansallispuistossa ja Karhunkierroksella noudatetaan roskatonta retkeilyä.
Karhunkierroksella on kaksi jätteiden kierrätyspistettä: toinen on polun varrella Oulangan leirintäalueen vieressä ja toinen on Juumassa Pieni Karhunkierros -reitin varrella Myllykosken ja Aallokkokosken välissä.
- Leirintäalueen vieressä olevaan kierrätyspisteeseen voi lajitella sekajätteen, metallin, lasin ja ehjät palautuspullot- ja tölkit. Pienen Karhunkierroksen varrella olevaan kierrätyspisteeseen voi lajitella sekajätteen, metallin ja ehjät palautuspullot- ja tölkit.
- Maatuvat jätteet voi laittaa kuivakäymälöihin.
- Pieniä määriä puhdasta paperia tai pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikoilla ja autiotupien tulisijoissa.
- Kaikki muu jäte, kuten patterit ja retkikeittimien kaasupatruunat, kannetaan mukana pois luonnosta ja toimitetaan asianmukaisiin keräyspisteisiin.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.