Iso-Syötteen retkeilyalueen aktiviteetit

Mies pyöräilee aurinkoisessa säässä vihreiden havupuiden keskellä.

Nauti ulkoilun riemusta Suomen eteläisimmän tunturin komeissa maisemissa. Vauhdin ystävät voivat haastaa itsensä seikkailuun Suomen parhaimmistoon kuuluvilla maastopyöräilyreiteillä.

Syötteen kansallispuiston sivuilta löydät kattavammat tiedot alueen reiteistä ja palveluista. 

Hiihto

Syöte on yksi Suomen monipuolisimmista murtomaahiihtokeskuksista. Retkeilyalueen ja kansallispuiston hiihtoreitit ovat osa Syötteen matkailualueen hoidettua latuverkostoa (120 km). Ladut kulkevat kevättalvella uskomattoman kauniiden tykyn kuorruttamien vaarametsien ja rikkumattoman hiljaisten soiden halki. Syötteen korkeuserot varmistavat, että laduilla riittää niin haastetta kuin vauhtia. Latuja ylläpitää Syötteen latupooli. Ajankohtaiset tiedot latujen kunnosta (ladulle.fi).  

Iso-Syötteen Huipunladulla tarkenee hiihtää myös pakkassäällä, koska tunturissa on usein lauhempaa. Iso-Syöte–Pytkynharju -ladun varrella sijaitseva Riihitupa on retkeilyalueen hienoin taukopaikka. 

Patikointi  

Iso-Syötteen retkeilyalue on hieno kohde aloittaa retkeilyharrastus. Maastoon merkityt ja huolellisesti viitoitetut reitit, hyvät yhteydet matkailukeskuksen palveluihin sekä maanteiden läheisyys tekevät alueesta turvallisen retkikohteen koko perheelle. Helppokulkuiset polut mäkineen houkuttelevat myös lenkkeilijöitä ja polkujuoksijoita. Lukuisat laavut ja Riihitupa palvelevat retkeilijöitä tulentekopaikkoineen.

Retkelle kannattaa suunnata Huipunpolulle (1 km). Retkeilyalueen lähellä sijaitsee maisemistaan tunnettu Pytkynharju, jonne Pytkyn Pyrähdys -päiväreitti (9,7 km) johtaa. Retkeilyalueen reiteiltä on yhteys myös Syötteen kansallispuiston pidempiin erävaellusreitteihin. Syötteen luontokeskuksesta saa parhaat retkivinkit.

Maastopyöräily

Retkeilyalueella voi harrastaa maasto- ja retkipyöräilyä. Maastopyöräily alueella kannattaa aloittaa Syötteen kierros -maastopyöräilyreitillä (19 km), joka kulkee kangas- ja harjumaisemissa Iso-Syötteen ympäri. Reitti soveltuu jonkin verran lajia harrastaneille. Reittiosuus Iso-Syötteeltä Pytkynharjulle ja Pytkynharjun alue soveltuu erityisen hyvin aloittelijoille. Retkeilyalueen ja kansallispuiston pyöräilyreitit. 

Talvireitit

Retkeilyalueen ja kansallispuiston talvireitit. Kansallispuiston talvireitit ovat monikäyttöuria, joilla saa kulkea lihasvoimin esimerkiksi pyörällä, lumikenkäillen, tai hiihtämällä. Pelkillä kengillä kävelemistä talvireiteillä suositellaan vain, jos reitti on pakkautunut niin kovaksi, ettei kulkemisesta aiheudu reitille vauriota. Hiihtoladuilla ei saa kulkea muilla kuin suksilla.

Reitit kunnostetaan huollon tarpeesta riippuen vähintään kerran viikossa arkiviikolla. Pyryn sattuessa reittejä ei välttämättä päästä heti kunnostamaan. Ota aina lyhyellekin talviretkelle mukaan riittävästi lämmintä vaihtovaatetta, evästä, lämmintä juotavaa sekä navigointivälineistä vähintään kartta ja kompassi. Talvireittien käyttäjä voi maksaa latupassin, jolla katetaan osa reittien kunnossapitokuluista (syote.fi). 

Muut aktiviteetit  

  • Lumikenkäily: Iso-Syötteen rinteet ja Romevaara tarjoavat talvisia maisemia ja haastavaa maastoa. Levähdä luontokeskuksessa tai Riihituvassa Romevaaran eteläpuolella.
  • Marjastus ja sienestys: Mainiot maastot mm. mustikan, puolukan, lakan ja karpalon poimintaan sekä sienestämiseen. 
  • Nähtävyyksien ja näköalojen katselu: Iso-Syöte-tunturin laelta avautuu metsäinen vaaramaisema länteen yli koko retkeilyalueen ja pohjoiseen Syötteen kansallispuistoon. Tunturin laella Huippupolun varrella on näköalalava ja hieman alempana näköalapaikka.
  • Osallistuminen ryhmäopastukseen: Alueen yhteistyöyritykset järjestävät opastettuja retkiä. Syötteen luontokeskus järjestää tilauksesta näyttelyopastuksia.
  • Tutustuminen luontokeskukseen: Syötteen luontokeskus sijaitsee Iso-Syöte-tunturin juurella aivan kansallispuiston rajalla. Retkeilyalueen asiakaspalvelupiste sekä mielenkiintoinen käyntikohde kaikille Syötteen alueen luonnosta ja kulttuuriperinnöstä kiinnostuneille.