Iso-Palosen - Maariansärkkien ohjeet ja säännöt
Kunnioita luontoa
Lemmikit
Liikkuminen
Leiriytyminen
Tulenteko
Roskaton retkeily
Kalastus
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily
Metsästys
Muut säännöt ja ohjeet
Muu kielletty toiminta
Järjestyssääntö
Turvallisuus
Kunnioita luontoa
Iso-Palosella - Maariansärkillä retkeilyä ohjataan järjestyssäännöllä. Toimitaan ja liikutaan siis luonnossa sitä kunnioittaen. Tutustu Retkietikettiin.
Lemmikkieläinten vapaana pitäminen on kielletty. Lemmikit ovat tervetulleita Iso-Paloselle - Maariansärkille, mutta ainoastaan kytkettyinä.
Liikkuminen
Iso-Palosella - Maariansärkillä saa liikkua vapaasti jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen, mutta rajavyöhykkeellä liikkuminen ilman rajavartioston lupaa on kielletty. Rajavyöhyke on merkitty selvästi alueen karttoihin.
Pyöräily on sallittu teillä sekä merkityillä poluilla ja käytöstä poistetuilla metsätieurilla.
Leiriytyminen
Leiriytyminen on sallittu tulentekopaikkojen läheisyydessä.
Tulenteko
Avotulen teko on sallittu huolletuilla, karttaan ja maastoon merkityillä tulentekopaikoilla käyttäen ainoastaan tarkoitukseen varattua, paikalle tuotua puuta. Vastuu on aina tulen sytyttäjällä.
Retkikeittimen käyttö on sallittu siellä missä liikkuminenkin on sallittu.
Risukeittimien käyttö ei ole sallittu maastopalovaroituksen aikana niistä aiheutuvan kipinöintivaaran vuoksi.
Tulenteko maastopalovaroituksen aikana on ehdottomasti kielletty. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).
Roskaton retkeily
Iso-Palosella - Maariansärkillä ei ole jäteastioita. Vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi.
- Ruoantähteet ja muut biojätteet voi laittaa kuivakäymälään.
- Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla. Muita jätteitä, kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia, ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois.
Lue lisää roskattomasta retkeilystä.
Kalastus
- Onkiminen ja pilkkiminen Iso-Palosella - Maariansärkillä on sallittua jokaisenoikeudella.
- Muuten kalastamiseen tarvitaan valtion kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi)
- Kalastonhoitomaksuun sisältyy uistelu yhdellä vavalla. Mikäli kalastuksessa käytetään useampia vapoja, tulee lunastaa Pohjois-Pohjanmaa - Kainuu vapalupa 5411 (eraluvat.fi). Vapalupa oikeuttaa myös käyttämään kalastuksessa useampaa kuin yhtä vapaa (max 8) niillä Metsähallituksen hallinnoimilla vesillä, joissa yhdellä vavalla kalastus on sallittua kalastonhoitomaksulla.
- Valtion kalastuslupia voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi)
- Verkkokalastus on sallittu Iso-Palosella, Pikku-Palosella, Veräisellä, Kylmäjärvellä ja Saksanlammella. Pyydysluvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta(eraluvat.fi).
- Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
Marjastus, sienestys ja kasvien kerääminen
Marjojen ja ruokasienien poimiminen on sallittu. Alueella kasvaa puolukkaa, mustikkaa, juolukkaa ja variksenmarjaa. Soilla lakkaa ja karpaloa.
Muiden kuin ruokasienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen on kielletty.
Metsästys
Iso-Palosen - Maariansärkkien luonnonsuojelualueella metsästys on valtionmailla yleisten metsästyssäännösten ja voimassa olevan järjestyssäännön mukaisesti sallittu paikallisille asukkaille. Ulkopaikkakuntalaisilta metsästys alueella on kielletty. Lue lisää mahdollisista metsästysrajoituksista (riista.fi).
Muut säännöt ja ohjeet
- Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta, järjestetyt tapahtumat ja elokuvien tai mainosten kuvaaminen maastossa. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
- Iso-Palosen - Maariansärkkien reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista ja toistuvaan yrityskäyttöön tarvitaan sopimus Metsähallituksen kanssa (metsa.fi). Päiväkohtaiset käyttömaksut maksetaan Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).
Muu kielletty toiminta Iso-Palosella - Maariansärkillä
- Maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen.
- Luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen.
- Selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen.
- Moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta.
- Roskaaminen ja rakenteiden vahingoittaminen.
- Kiinteiden muinaisjäännösten kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen, poistaminen ja muu niihin kajoaminen.
- Muita ihmisiä häiritsevä toiminta.
Ystävyyden puiston järjestyssääntö
Ystävyydenpuiston järjestyssääntö (Pdf, 828 Kt, julkaisut.metsa.fi)., vahvistettu 28.6.2010.
Turvallisuus
Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden ja varoitusten (ilmatieteenlaitos.fi) seuraaminen auttaa retken onnistumisessa.
- Ota retkelle mukaan ensiapupakkaus. Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Tutustu etukäteen, kuinka toimia hätätilanteessa.
- Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Iso-Palosen - Maariansärkkien luonnonsuojelualueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa. Lue lisää matkapuhelimen kuuluvuudesta.
- Pukeudu retkeille värikkäästi ja sään mukaisesti. Juomapullo ja eväät kannattaa ottaa mukaan, sillä alueella ei ole kahvila- eikä kauppapalveluja.
- Retkeilyn ABC
- Katso myös retkikohteesi ajankohtaista-sivu.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.