Moni osaa odottaa Herajärven kierrokselta upeita maisemia, mutta yllättyy, kuinka paljon vaativa reitti viekin aikaa. Ennakkoon kannattaa valmistautua tutustumalla reittikuvaukseen ja hankkimalla esimerkiksi Kolin retkeily- ja palvelukartta (koli.fi). Reitti on kuljettavissa turvallisesti vain sulan maan aikana. Tarkasta ajantasaiset olosuhteet aina ennen reitille lähtemistä.

Maaston vaativuus
Vaelluksen kesto
Vetolautta ja kahluuvaijeri
Turvallisuus
Tarkasta ennen lähtöä
Reittimerkintä ja kartat
Reitin aloitus- ja lopetuspisteet
Etäisyydet ja kulkuajat
Juomavesi
Majoittuminen
Ruokailu
Saanko tehdä tulet?
Lemmikit vaelluksella
Hyödyllisiä linkkejä

Maaston vaativuus

Herajärven kierros on vaativa korkeuserojen takia. Reitillä on raskaita nousuja ja jyrkkiä alamäkiä. Paikoitellen reitillä on kiviä ja juuria, jotka tekevät polusta epätasaisen. Reitillä on vetolautta, kahluuvaijeri sekä pitkoksia ja siltoja, jotka auttavat kosteiden paikkojen, purojen ja jokien ylittämisessä. Herajärven kierros on kuljettavissa lumettomaan aikaan. Talvisin voi tehdä lumikenkäretkiä Kolin kansallispuiston merkityillä reiteillä.

Reitin kulkemiseen riittää hyvä peruskunto, kartanlukutaito ja auttavat erätaidot. Myös vaellussauvoista on apua. Reitti ei ole esteetön maaston korkeusvaihteluiden vuoksi. Aloitteleville vaeltajille sopii paremmin 3–19 km pituinen ympyräreitti Kiehisen kierros. Kolin kansallispuistossa on myös muita lyhyitä helppokulkuisia reittejä. Maastoon sinisin väritäplin ja viitoin merkittyä reittiä on helppo seurata, mutta Kolin retkeily- ja palvelukartta sekä kompassi on turvallisuuden vuoksi syytä pitää mukana.

Vaativin osuus reitistä on Herajärven länsipuoli. Osa jyrkistä nousuista ja laskuista on mahdollista kiertää teitä tai muita reittejä pitkin. Varmista aina reitiltä poiketessasi, ettet oikaise yksityisen pihan poikki. Ryläys-Kiviniemi välillä Kolinvaaralle kipuamisen sijaan voi valita helppokulkuisemman reitin Heraniementien ja Mustalahdentien kautta. Helppokulkuisempi reittivalinta lyhentää matkaa noin 400 metriä. Itäpuolella raskain osuus on Mäkrävaaran ylitys. Mäkrävaaran voi kiertää kulkemalla Kotaniementien ja Kolin rantatien välistä kehätietä Peiponpellon pysäköintialueelle ja jatkamalla siitä Ikolanahon kautta kohti Ukko-Kolia. Kiertoreitti lisää kokonaismatkan pituutta Pienen-Mäkräntieltä Mäkränaholle yhteensä noin 300 metriä.

Kaksi retkeilijää syksyisessä maastossa.

Vaelluksen kesto

Suuret korkeuserot ja jyrkät rinteet tekevät reitistä tavallista vaativamman ja keskimääräinen etenemisvauhti on vain 1,5-2 km tunnissa. Painavan rinkan kantaminen rinteillä on hidasta. Päivämatkoja suunnitellessasi arvioi soveltuva etenemisvauhti kuntosi mukaan.

Herajärven kierroksen pituus on vaihtoehtoisesti 30, 38 tai 61 km. Jos aikoo vaeltaa 61 km:n mittaisen reitin, on aikaa varattava 3-4 vrk. Herajärven pohjoispään kiertoon on syytä varata 2-3 vrk ja eteläpään kiertoon 2 vrk aikaa. Tutustu ennen lähtöä kattavaan reittiselostukseen.

Valitse reitti tai osuudet reitistä vaellukseen käytettävissä olevan ajan mukaan. Mikäli et kierrä ympyräreittiä, ratkaise miten hoidat paluumatkan.

Vetolautta ja kahluuvaijeri

Herajärven pohjoispään kierroksella Kiviniemen ja Lakkalan välisen Sikosalmen yli pääsee vetolautalla sulan veden aikaan. Lautta vedetään vaijerin avulla tarvittaessa omaan laituriin, sitten astutaan lautalle ja käsivoimin matka jatkuu vastarannalle. Rinkka täytyy turvallisuussyistä ottaa pois selästä ylityksen ajaksi. Lauttaa saa käyttää korkeintaan kolme henkilöä yhtä aikaa. Talvisin lautta ei ole käytössä. Lautan käytettävyystiedot kannattaa tarkastaa Kolin kansallispuiston Ajankohtaista -sivuilta erityisesti, jos retkeilee aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä.

Retkeilijä Sikosalmen ylityslautalla vetämässä lauttaa laituriin.

Herajärven kierroksen 61 km reitillä on myös Etelä-Suomen ensimmäinen kahluuvaijeri, jonka käyttäminen edellyttää erityistä varovaisuutta ja uskallusta kastaa varpaansa. Kahluuvaijeri sijaitsee Herajoella, Rykiniemen telttailualueelta pohjoista kohti. Kahluuvaijerin avulla joen ylitys käy matalan veden aikaan helposti. Kengät kannattaa ottaa pois ja kääriä housujen lahkeet ylös, ja sitten vain rohkeasti vilvoittelemaan varpaita Herajokeen! Valitse sopivan mittainen kahluuköysi ja ylitä joki rauhallisesti kahlaamalla. Joen pohjassa on kiviä, jotka voivat olla liukkaita. Kahluuvaijeria saa käyttää vain yksi henkilö kerrallaan. Rinkan lantiokantovyö ja rintaremmi on avattava ennen ylitystä, jottei rinkka aiheuta vaaraa kaatumistilanteessa. Ylityksen jälkeen tulee kulkijan vielä palauttaa kahluuköysiä siten, että molemmilla puolilla jokea on riittävästi köysiä.

Kevät- ja syystulvan aikaan veden pinta voi olla niin korkealla, että Herajoen kahluuvaijeri on syytä kiertää Herajoentien, sillan ja Vaaralahdentien kautta. Jos jättää kahluuvaijerin ja Hirvivaaralle kiipeämisen väliin ja kulkee Vesivaaran jälkeen Herajoentietä pitkin Rekilammentien risteykseen saakka, on tietä pitkin kuljettava osuus 3 km, ja vaellusmatka lyhenee reilun kilometrin.

Retkeilijä ylittämässä vesialuetta alkutalvesta. Hän kahlaa vedessä ja ottaa tukea ylhäällä vajereissa roikkuvasta köydestä.

Turvallisuus

Tarkasta ennen lähtöä

Reittimerkintä ja kartat

Herajärven kierros on merkitty Kolin kansallispuiston alueella risteysviittoihin sinisellä ympyrällä ja kansallispuiston ulkopuolella puihin, kiviin ja viittoihin sinisillä maalitäplillä. Kolin kansallispuiston risteysviitat on numeroitu ja numerot täsmäävät Kolin palvelu- ja retkeilykartan (1:50 000) (koli.fi) numerointiin. Karttoja voi ostaa myös Kolin luontokeskus Ukosta, Break Sokos Hotel Kolista, Kolin Salesta ja Kolin matkailuneuvonnasta. Herajärven kierros on merkitty myös Retkikartta-palveluun.

Vaelluksen suunnittelun tueksi löytyy myös Herajärven kierroksen ilmaiskartta Kontiolahden kunnan (kontiolahti.fi) sivuilta.

Reitille soveltuvat muut maastokartat:

  • Koli Ruunaa Patvinsuo Petkeljärvi, vedenkestävä ulkoilukartta 1:25 000. Karttakeskus 2020.
  • Pohjois-Karjala, vedenkestävä kartta, 1:25 000, Calazo Förlag 2015.

Mobiililaite opasteviitan edustalla.

Reitin aloitus- ja lopetuspisteet

Reitin suositeltavat aloitus- ja lopetuspisteet vaihtelevat valitun kierroksen mukaan. Jos saavut Kolille julkisilla liikennevälineillä, suosittelemme aloituspaikaksi Kolin luontokeskus Ukkoa. Tarkasta Kolin kansallispuiston saapumisohjeet ja pysäköintimahdollisuudet.

Herajärven pohjoispään kierros (35–38 km)

  • Kolin luontokeskus Ukko (Ylä-Kolintie 39), 
  • Ryläys (Herajärventie 1, Lieksa),
  • Kiviniemi (Mustalahdentie 27, Kontiolahti), 
  • Seppälä ja Lakkala (Herajärven rantatie 36, Kontiolahti).

Herajärven eteläpään kierros (30 km)

  • Kiviniemi (Mustalahdentie 27, Kontiolahti),
  • Eteläpään pysäköintialue (Eteläpääntie 126, Joensuu),
  • Rykiniemi (Vaaralahdentie 116, Joensuu).

Etäisyydet ja kulkuajat

Keskimääräinen kulkunopeus on maaston vaativuuden vuoksi vain noin 1,5-2 km tunnissa, joten aikaa reitille kannattaa varata reilusti. Etäisyyksiä on arvioitu myös Kolin palvelu- ja retkeilykartan (1:50 000) (koli.fi) ja esimerkiksi Karttakeskuksen (2020) vedenkestävään ulkoilukarttaan Koli Ruunaa Patvinsuo Petkeljärvi 1:25 000. Alle listatut etäisyydet ja kulkuajat ovat arvioita vaellusvarustuksessa kulkemiseen.

Herajärven kierroksen pituus on vaihtoehtoisesti 30, 38 tai 61 km. Jos aikoo vaeltaa 61 km:n mittaisen reitin, on aikaa varattava 3-4 vrk. Herajärven pohjoispään kiertoon on syytä varata 2-3 vrk ja eteläpään kiertoon 2 vrk aikaa. Tutustu ennen lähtöä kattavaan reittiselostukseen

Ohjeellinen kulkuaika pohjoispään kierroksella (35–38 km) vastapäivään:

  • Ukko-Kolilta etelään
    • Myllypuron telttailualue, 5,8 km 2–3 tuntia.
    • Ryläyksen kota, 8,7 km, 5–6 tuntia.
    • Kiviniemi, 19 km, 10–12 tuntia.
  • Ryläyksen kodalta etelään
    • Pitkälampi (länsi), 3,4 km, 1,5 tuntia.
    • Kiviniemi, 10,2 km, 4–5 tuntia.
  • Kiviniemestä pohjoiseen
    • Lakkalan telttailualue, 4 km, 2 tuntia.
    • Ylä-Murhin telttailualue, 7,2 km, 3,5–4 tuntia.
  • Lakkalan telttailualue - Ylä-Murhin telttailualue, 3,2 km, 1,5–2 tuntia.
  • Ylä-Murhin telttailualue - Ukko-Koli, 11 km, 6–7 tuntia.
  • Ukko-Koli - Turulan telttailualue, 1,6 km, 30–45 minuuttia.

Ohjeellinen kulkuaika eteläpään kierroksella (30 km) vastapäivään:

  • Kiviniemestä etelään 
    • Ahvenlammen autiotupa, 5,3 km, 3–4 tuntia.
    • Eteläpään laavu, 8,8, km, 4–5 tuntia.
  • Eteläpään laavu - Suopellon laavu, 7,1 km, 4–5 tuntia. 
  • Suopellon laavu - Rykiniemen telttailualue, 5,2 km, 3–4 tuntia.
  • Rykiniemen telttailualue - Lakkalan telttailualue, 4,8 km, 3–4 tuntia. 
  • Lakkalan telttailualue - Kiviniemi, 4 km, 2 tuntia.

Juomavesi

Majoittuminen

Ruokailu

Saanko tehdä tulet?

Tulenteko ei ole jokaisenoikeus, joten tulta ei voi tehdä mihin tahansa. Tulenteko on sallittu ainoastaan merkityillä, virallisilla tulentekopaikoilla, jotka on merkitty tulisymboleilla myös karttoihinMaastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

"Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.">Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Kolin kansallispuiston alueella tulet saa tehdä maastopalovaroituksen aikana ainoastaan Herajärven kierroksen varrella sijaitsevalla Ryläyksen kodalla tai Rinnetuvan kahdella katetulla ja hormillisella laavulla. Rinnetuvan laavuille pääsee tekemällä 1,2 km piston Herajärven kierroksen reitiltä. Myös hormillisia ja katettuja tulisijoja käyttäessä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.

Tutustu Herajärven kierroksen varrella oleviin tulentekopaikkoihin.

Lemmikit vaelluksella

Lemmikkieläinten kanssa kulkiessa kannattaa huomioida, että reitillä on jyrkkiä nousuja ja laskuja sekä vesistönylityksiä. Lemmikkieläimet tulee ehdottomasti pitää retkeillessä ja vaeltaessa aina kytkettyinä. Lemmikkieläimet ovat kytkettyinä tervetulleita myös Kolin luontokeskus Ukkoon ja niitä voi tuoda osaan Kolin tuvista. Tarkista asia tupakohtaisesti ennen matkalle lähtöä.

Hyödyllisiä linkkejä