Aulangon ohjeet ja säännöt
Aulangon luonnonsuojelualue on perustettu englantilaistyyppisen kartanopuiston, siihen kuuluvien metsien, Aulangon linnavuoren ja yleisesti tunnetun maisemanähtävyyden suojelemiseksi. On tärkeää, että perehdyt alueeseen jo ennalta, ja valmistaudut retkelle huolella tutustumalla alueen ohjeisiin ja järjestyssääntöön (Pdf, 189 Kt, julkaisut.metsa.fi).
Kunnioita luontoa
Lemmikit
Liikkuminen
Leiriytyminen
Tulenteko
Roskaton retkeily
Kalastus
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily
Pyöräily
Ratsastus
Muut säännöt ja ohjeet
Muu kielletty toiminta
Turvallisuus
Kunnioita luontoa
Aulangon luonnonsuojelualueen retkeilyä ohjataan järjestyssäännöllä. Toimitaan ja liikutaan siis luonnossa sitä kunnioittaen. Tutustu Retkietikettiin.
Ethän jaa netissä sisältöä, jossa rikotaan luonnonsuojelualueen sääntöjä.
Lemmikkieläinten vapaana pitäminen on kielletty. Lemmikit ovat tervetulleita luonnonsuojelualueelle, mutta ainoastaan kytkettynä.
Liikkuminen
Luonnonsuojelualueella saa liikkua vapaasti jalan ja hiihtäen.
- Autolla ajo on sallittua rengastiellä kesäisin klo 8-23 välisenä aikana.
Leiriytyminen
Leiriytyminen on kiellettyä.
Tulenteko
Tulenteko on kiellettyä.
Roskaton retkeily
Aulangon luonnonsuojelualueella on muutamia sekajäteastioita maastossa kesäaikaan. Vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi.
Kalastus
Kalastus on kiellettyä Aulangon luonnonsuojelun alueen lammissa.
Aulangonjärvessä ja läheisessä Vanajavedessä saa pilkkiä ja onkia jokaisenoikeudella (ymparisto.fi) sekä viehekalastaa kalastonhoitomaksulla (eräluvat.fi).
Viehekalastusta varten pitää 18-69 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi). Jos kalastat useammalla kuin yhdellä vavalla tarvitset lisäksi Metsähallituksen Etelä-Suomen vapaluvan nro 7413 (eraluvat.fi). Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi).
Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily
Ruokasienten ja metsämarjojen poimiminen on sallittua.
Muiden kuin ruokasienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen on kielletty. Villiyrttien kerääminen on siis kielletty.
Pyöräily
Maastopyöräily on järjestyssäännön mukaan sallittu ainoastaan päällystetyllä rengastiellä sekä järjestyssäännön liitekartassa (pdf 189 Kt, julkaisut.metsa.fi) osoitetuilla sorapäällysteisillä teillä ja poluilla. Lisäksi alueelle on merkitty vaativa maastopyöräilyura (pdf 5,4 Mt, julkaisut.metsa.fi).
Ratsastus
Ratsastus on sallittu vain siihen erikseen osoitetuilla reiteillä (pdf 934 Kt, julkaisut.metsa.fi).
Muut säännöt ja ohjeet
Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta, järjestetyt tapahtumat ja elokuvien tai mainosten kuvaaminen maastossa. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
Aulangon luonnonsuojelualueen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista ja toistuvaan yrityskäyttöön tarvitaan sopimus Metsähallituksen kanssa (metsa.fi). Päiväkohtaiset käyttömaksut maksetaan Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).
Muu kielletty toiminta Aulangon luonnonsuojelualueella
- Opasteiden ja muiden rakenteiden sekä koealojen vahingoittaminen.
- Metsästys ja kalastus.
- Maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen.
- Luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen.
- Selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen.
- Moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta.
- Roskaaminen.
- Puiden, pensaiden sekä muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen.
- Kiinteiden muinaisjäännösten kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen, poistaminen ja muu niihin kajoaminen.
- Muita ihmisiä häiritsevä toiminta.
Aulangon luonnonsuojelualueen järjestyssääntö
Aulangon luonnonsuojelualueen järjestyssääntö (Pdf, 189 Kt, julkaisut.metsa.fi), vahvistettu 18.11.1996.
Turvallisuus
Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden ja varoitusten (ilmatieteenlaitos.fi) seuraaminen auttaa retken onnistumisessa.
- Pukeudu retkeille värikkäästi ja sään mukaisesti. Mukaan kannattaa aina ottaa juomavettä ja wc-paperia.
- Ota retkelle mukaan ensiapupakkaus. Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Tutustu etukäteen, kuinka toimia hätätilanteessa.
- Retkeilyn ABC
- Katso myös retkikohteesi ajankohtaista-sivu.
Aulangon järjestyssääntö
Aulangon luonnonsuojelualueen järjestyssääntö (Pdf, 189 Kt, julkaisut.metsa.fi), vahvistettu 18.11.1996.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.
Erätarkastajat valvovat luontokohteita
Erävalvonta (eräluvat.fi) on palvelu- ja valistustyötä suomalaisen luonnon hyväksi. Erätarkastajan tehtävänä on valvoa laillisuutta ja luvallisuutta valtion alueilla tapahtuvassa toiminnassa ja luonnon käytössä.
Kun havaitset rikkomuksen tai epäilet rikkomuksen tapahtuneen, voit ilmoittaa havaintosi erätarkastajalle (eräluvat.fi). Toivomme, että jätät ilmoituksen yhteydessä yhteystietosi, mutta voit jättää ilmoituksen myös nimettömänä.