Luontoon.fi uutiset

Kansallispuistoissa ja muilla valtion suojelualueilla telttasaunoissa on käytettävä omia puita

Metsähallituksen Luontopalvelut ylläpitää Suomen kansallispuistoissa ja muilla valtion suojelualueilla tulentekopaikkoja sekä retkeilyrakennelmien ja tupien tulisijoja, joihin on tarjolla polttopuita paikan päällä. Metsähallitus muistuttaa, että telttasaunoihin ja omien majoitteiden tulisijoihin retkeilijän on tuotava puut itse, jotta polttopuuta riittää kaikille retkeilijöille tarkoitettujen rakennettujen tulipaikkojen käyttöön.

Kamiinan avoimen luukun edessä käsien lämmittelyä.

Erilaiset telttasaunat ja kotateltat, joita voi lämmittää omalla kamiinalla tai muulla tulisijalla, ovat yleistyneet retkeilijöiden keskuudessa viime vuosina. Tällaisten saunojen ja majoitteiden käyttö on sallittua kansallispuistoissa ja muilla valtion suojelualueilla, kunhan käytössä noudatetaan alueen leiriytymisestä annettuja ohjeita.

Puuliiteri.Metsähallitus muistuttaa, että kansallispuistoissa ja muilla valtion suojelualueilla telttasaunojen ja omien majoitteiden lämmittämiseen on käytettävä omia puita, sillä tulentekopaikkojen, retkeilyrakennelmien ja tupien puut on tarkoitettu käytettäväksi vain niille varatuissa paikoissa. Samaa ohjeistusta noudatetaan myös Metsähallituksen hallinnassa olevilla retkeilyalueilla.

”Telttasaunojen ja tulisijallisten majoitteiden käytön linjauksiin valtion suojelualueilla voi perehtyä luontoon.fi-sivustolla, jossa on kerrottu leiriytymisessä huomioitavista asioista kootusti ja lisäksi aluekohtaisesti kunkin luontokohteen omilla sivuilla”, kertoo maankäyttöpäällikkö Arto Vilén Metsähallituksen Luontopalveluista.

Joitakin poikkeuksia omien polttopuiden käytön päälinjasta on: Valtion mailla Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Pohjois-Karjalassa majoitteen tulisijan lämmityksessä voi käyttää kuivia oksia, risuja ja pieniä juurakoita, ei kuitenkaan aivan huollettujen tulipaikkojen tuntumassa. Aluekohtaiset säännöt kannattaa tarkistaa aina ennen retkeä alueen omilta luontoon.fi-verkkosivuilta.

Pulmaisia löylyjä Päijänteen kansallispuistossa

Telttasaunat ovat perinteisiä telttoja painavampia ja usein päälle tulee vielä löylyjen lähteen, kiukaan, kantaminen mukana. Tavarat kulkevat helpommin, jos ne voi viedä mahdollisimman lähelle käyttöpaikkaa kulkuvälineellä, esimerkiksi veneellä.

”Telttasaunat ovat tuttu näky Päijänteen kansallispuiston saarissa, koska veneilijöiden on helppo niitä saariin tuoda. Pyytäisin kuitenkin huomioimaan sen, että saariin on erittäin kallista ja työlästä tehdä polttopuuhuoltoa, joten polttopuuta saa käyttää vain nuotiopaikoilla. Nuotiopaikoillakin ohjeistaisin käyttämään polttopuuta säästeliäästi", kertoo virkistyskäytön erityisasiantuntija Johanna Väkeväinen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Paloturvallisuus on tärkeää kaikissa tulisijoissa

Omien tulisijojen käyttämisessä pitää olla tarkkana myös maastopalojen kannalta. Osa majoitteiden tulisijoista on rakenteeltaan avotuliin verrattavia, jolloin niihin sovelletaan avotulentekoa koskevia määräyksiä ja ohjeita.

Maastopalovaroitusten aikana kansallispuistoissa ja muilla valtion suojelualueilla tulenteko on sallittu vain tulentekopaikoilla, joissa on hormi ja katto. Omia tulisijoja käytettäessä tulee aina huolehtia myös tuhkasta ja sen paloturvallisesta käsittelystä.

Saunomiseen kuuluvat olennaisesti myös kiukaan kivet. Telttasaunan kiuaskivet saunojan on tuotava matkassaan eikä niitä saa kerätä paikan päältä. Luonnonsuojelualueilla kivien kerääminen omaan käyttöön on kiellettyä.

Lisätietoja